Elbilar

Bekräftat: Nu pensionerar BMW sin elbil I3

BMW tackar av sin elbil I3. Foto: BMW
BMW I3. Foto: BMW

Efter tio års tjänst har pionjären gjort sitt. Nu pensioneras den lilla elbilen BMW I3 – och modellen får ingen direkt ersättare.

Publicerad

Det var bara en fråga om när BMW:s lilla specialare I3 skulle tacka för sig. Elbilen debuterade 2012, och var under lång tid den tyska tillverkarens enda vapen i striden om elbilskunder.

Faktum är att den var ensam i segmentet fram till 2021 då BMW IX3 gjorde entré, följd av IX och I4.

Satsar på fler elbilar

Men nu har BMW bekräftat att den kompakta elbilen I3 kommer sluta tillverkas i juli. Detta för att fabriken i Leipzig ska byggas om för att bland annat tillverka nästa generations Mini Countyrman. Det rapporterar brittiska Autocar.

– Mot slutet av året kommer BMW-gruppen att ha sex batterielektriska modeller på marknaden och det antalet kommer växa till 13 år 2023, säger en BMW-representant.

Design i framkant

När BMW i3 lanserades var det som en elbil som verkligen stack ut hakan. Utöver en avantgardistisk design, så hade den kompakta modellen både bakhängda dörrar samt en exklusiv kolfiber- och aluminiumkonstruktion.

Genom åren har BMW hela tiden sett till att uppgradera modellen, något som gjort att I3:an populär trots att modellen har många år på nacken.

De ska fylla hålet efter I3

Vad ska I3 ersättas med? Jo, dels ska BMW lansera en eldriven version av X1 kallad IX1, dels så kommer det en ny generation av Minis elbil – och tillsammans ska de då fylla hålet.

IX1 ska lanseras senare under året medan den nya Minin ansluter först 2023. Den senare är utvecklad tillsammans med kinesiska Great Wall Motors.

– Kunder som vill ha en helelektrisk stadsbil skräddarsydd för stadskörning eller ett kompakt men rymligt fordon för en aktiv livsstil hittar det i Mini Electric eller den kommande BMW IX1, säger källan till Autocar.