FORDON

Transportstyrelsen överklagar beslut om Teslas registreringsskyltar

Transportstyrelsen överklagar tingsrättens beslut. Arkivbild.
Transportstyrelsen överklagar tingsrättens beslut. Arkivbild.

Transportstyrelsen överklagar tingsrättens beslut om utlämning av registreringsskyltar. Det meddelade myndigheten på måndagen när tidsfristen för en lösning på hur Teslas registreringsskyltar ska kunna hämtas löpte ut.

Publicerad Uppdaterad

Anna Berggrund, avdelningsdirektör på fordonsinformation vid Transportstyrelsen, säger att myndigheten anser att tingsrättens beslut är fattat på felaktiga grunder.

– Vi vill få prövat om det var korrekt att fatta det här beslutet utan att vi fick yttra oss innan. Vi hade nog nog bett om att få yttra oss om bland annat säkerhetsaspekten som vi lyft tidigare också, säger Berggrund till TT.

Ingen strejk på Transportstyrelsen

Sedan slutet av oktober pågår en långdragen strejk mot Tesla eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall, och allt fler fackförbund dras in i blockaden.

Ingen strejkar på Transportstyrelsen, men Tesla anser att myndigheten inte uppfyller sitt uppdrag att tillhandahålla registreringsskyltar, vilket i sin tur beror på att fackförbunden på Postnord blockerar Teslas post och paket.

Därför har biljätten stämt Transportstyrelsen och har dessutom dessutom krävt att registreringsskyltarna ska lämnas ut i väntan på rättegång, så kallad interimistisk säkerhetsåtgärd.

Fick sju dagar på sig

Bilföretaget fick rätt i Norrköpings tingsrätt för en vecka sedan, och Transportstyrelsen fick sju dagar på sig att ändra sitt nuvarande avtal med Scandinavian motorcenter, som tillverkar registreringsskyltarna. Annars väntade böter på en miljon kronor.

Men hos Transportstyrelsen har man hänvisat till att både avtal och rutiner behöver ändras.

Under måndagen löpte tidsfristen ut. Transportstyrelsen väljer nu att överklaga beslutet till Göta hovrätt och begär en inhibition av beslutet.

Även Postnord har stämts av Tesla. Men i det fallet ansåg tingsrätten att bolaget hade rätt att yttra sig innan beslut togs kring den interimistiska säkerhetsåtgärden. Nu går Solna tingsrätt igenom Postnords yttrande och på onsdag väntas domstolen ge besked.

FAKTA

Det har hänt i Tesla konflikten

27 oktober började IF Metall strejka eftersom Tesla inte vill teckna kollektivavtal.

Strejken gällde först enbart verkstadsarbetare på Teslas servicecenter, men utvidgades den 3 november till andra bilverkstäder som inte ska serva Teslabilar.

Under november gick andra fackförbund in med så kallade sympatiåtgärder, som gäller fram tills kollektivavtalet är tecknat.

Transport och Hamnarbetarförbundet blockerar lastning av Tesla-bilar i svenska hamnar, Fastighets blockerar Tesla när det gäller städning, Elektrikerna blockerar reparation i lokaler och av laddstationer, Seko och ST blockerar post och paket till Tesla, Målarna blockerar lackeringsarbete på över 100 verkstäder, Byggnads blockerar byggarbete, Musikerförbundet stoppar viss musik i Teslabilar.

27 november lämnade Tesla in stämningsansökningar mot Postnord och Transportstyrelsen för att bilföretaget hindras från att få sina registreringsskyltar.

4 december Transportstyrelsen överklagar tingsrättens beslut om utlämning av registreringsskyltar.