FORDON

Postnord säger nej till Tesla: ”Verklighetsfrånvänt och felaktigt”

Postnord motsätter sig Teslas krav. Arkivbild.
Postnord motsätter sig Teslas krav. Arkivbild.

Postnord kan inte beordra sina medarbetare att dela ut post till Tesla. Det skriver företaget till Solna tingsrätt i sitt yttrande över elbilstillverkarens stämning.

Publicerad Uppdaterad

"PostNords hållning i en konflikt som vi i grunden står utanför, har varit att strejkrätten är grundlagsskyddad och gäller därför över utdelningsplikten i Postlagen", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till stämningen är att Postnord inte levererat Teslas registreringsskyltar, eftersom brevbärarna och andra anställda är medlemmar i fackförbund som sympatistrejkar mot Tesla i bolagets konflikt med IF Metall.

Tesla skriver i sin stämningsansökan att Postnord agerat "närmast systemhotande" genom att bland annat "beslagta försändelser". Den amerikanska biltillverkaren sammanfattar det som en "riktad och rättsvidrig attack mot Tesla".

– Det är väldigt högt tonläge och verklighetsfrånvänt. Postverksamheten i Sverige sträcker sig 400 år tillbaka i tiden. Skulle vi jobba på det sättet som de påstår skulle det inte gå, säger Anders Porelius, presschef på Postnord.

Solna tingsrätt ska nu avgöra vilka skyldigheter Postnord har i väntan på rättegång.

TT söker Tesla för en kommentar.