FORDON

Teslastrejken sprider sig till Danmark: ”Glada att de sluter upp”

Nu dras Danmark med i strejken mot Tesla. Arkivbild.
Nu dras Danmark med i strejken mot Tesla. Arkivbild.

Danmarks största fackförbund varslar om konflikt med bilföretaget Tesla, skriver danska TV2.

Publicerad Uppdaterad

Det handlar om 3F Transport, som organiserar hamnarbetare och chaufförer, som nu väljer att ta ställning för de svenska fackförbundens kamp för att biljätten ska teckna kollektivavtal.

Varslet innebär att hamnarbetare och chaufförer i Danmark om 14 dagar inte kommer att ta emot eller transportera Teslas bilar som ska till Sverige.

Orsaken till att fackförbundet varslar är att de vill stödja det svenska fackförbundet IF Metalls konflikt mot det amerikanska bilföretaget Tesla. Enligt danska TV2 har facket meddelat den danska arbetsgivarföreningen om sympatiåtgärden.

– Även om man är en av de rikaste människorna i världen kan man inte bara ha sina egna regler. Vi har en del avtal på arbetsmarknaden i Norden och dem måste man följa om man vill göra affärer här, säger 3F Transports ordförande Jan Villadsen till danska TV2.

Välkomnas av IF Metall

Sedan de svenska fackförbunden började blockera hamnarna i Sverige från att ta emot Teslabilar har bilföretaget i stället lastat av dem i Danmark, uppger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Därför välkomnar han nu sympatiåtgärden.

– Vi är glada att danska fackförbund sluter upp.

IF Metall kände till 3F Transports planer, men vill inte svara på vilka andra fackförbund man samtalar med om ytterligare sympatiåtgärder i de nordiska länderna.

– Sånt berättar man inte. När andra kommer med i konflikten får de själva berätta, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Inne på sjätte veckan

Sedan slutet av oktober pågår i Sverige en långdragen strejk mot Tesla eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

Allt fler fackförbund har gett sig in i konflikten, som nu är inne på sjätte veckan. Under november gick nio fackförbund in med sympatiåtgärder vid olika datum.

Bland annat blockerar fackförbundet ST och Seko post och paket som rör Tesla, vilket gör att Tesla inte kan få tag på registreringsskyltar till sina bilar.

Bilföretaget har därefter stämt Transportstyrelsen och Postnord, då man anser att myndigheten inte fullgör sina plikter att tillhanda registreringsskyltar, eller bolaget sitt uppdrag att dela ut post.

I båda ärenden pågår rättsliga processer.

FAKTA

Det har hänt i Teslakonflikten

27 oktober började IF Metall strejka eftersom Tesla inte vill teckna kollektivavtal.

Strejken gällde först enbart verkstadsarbetare på Teslas servicecenter, men utvidgades den 3 november till andra bilverkstäder som inte ska serva Teslabilar.

Under november gick andra fackförbund in med så kallade sympatiåtgärder, som gäller fram tills kollektivavtalet är tecknat.

Transport och Hamnarbetarförbundet blockerar lastning av Tesla-bilar i svenska hamnar, Fastighets blockerar Tesla när det gäller städning, Elektrikerna blockerar reparation i lokaler och av laddstationer, Seko och ST blockerar post och paket till Tesla, Målarna blockerar lackeringsarbete på över 100 verkstäder, Byggnads blockerar byggarbete, Musikerförbundet stoppar viss musik i Teslabilar.

27 november lämnade Tesla in stämningsansökningar mot Postnord och Transportstyrelsen för att bilföretaget hindras från att få sina registreringsskyltar.

4 december överklagar Transportstyrelsen tingsrättens beslut om att myndigheten måste hitta en lösning på hur Teslas registreringsskyltar ska kunna hämtas ut.

5 december sprids konflikten utomlands. Danska 3F Transport varslar om sympatiåtgärder som innebär att hamnarbetare och chaufförer i Danmark inte ska ta emot eller transportera Teslas bilar som ska till Sverige.