FORDON

Finland går med i Teslablockaden: ”IF Metall har vårt fulla stöd”

Tesla-strejken rullar vidare i Sverige.
Tesla-strejken rullar vidare i Sverige.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT i Finland går med i de svenska fackförbundens kamp mot Tesla, rapporterar finländska medier.

Publicerad Uppdaterad

Hamnarbetare i Finland inleder en blockad av transporten av Teslas bilar den 20 december. Då slutar de stuva och nedmontera biljättens bilar som är tänkta att transporteras till Sverige, skriver Svenska yle.

Sedan tidigare har såväl Danmarks som Norges största fackförbund varslat om sympatiåtgärder med svenska IF Metall. Sedan slutet av oktober pågår en utdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med industrifacket.

”IF Metall och deras svenska arbetstagare har AKT:s fulla stöd. Att vi har omfattande kollektivavtal och att fackförbunden stöder varandra är en väsentlig del av det nordiska systemet för arbetsmarknaden”, säger Ismo Kokko, AKT:s ordförande i ett pressmeddelande.

Kokko säger till Yle att det i Finland inte finns något behov av att gå in med egna stridsåtgärder på grund av Tesla. I Finland måste biljätten följa ett allmänt bindande kollektivavtal.

Sympatiåtgärderna i Finland fortsätter tills vidare.

– Jag understryker att AKT:s andel endast är en någorlunda begränsad del av den kamp som förs av svenskarna, säger Kokko till Yle.