Tio år med gsm-nallen

2003-01-17 15:42  
Hotline

1992 lanserades den första gsm-telefonen. Försäljningsargumentet den gången var bättre talkvalitet. Tio år och över en miljard gsm-telefoner senare är mobilerna fullproppade med funktioner och specialdesignade efter olika personlighetstyper.

Ericsson GH 197 och
Ericsson T68i. Tio år
skiljer dem åt.
10 kilo 1982, ett halvt kilo 1992 och ett halvt hekto 2002. Det är ett sätt att illustrera utvecklingen av mobiltelefonen.

För dagens telefontillverkare är vikten inte längre det viktigaste försäljningsargumentet. Att telefonen inte väger mer än något hekto är en självklarhet i dag. Och det även med en inbyggd kamera.

Sony Ericssons P800 och Nokias 7650 med inbyggd kamera väger 1,5 hekto. Och Nokias nästa kameramobil 7250 väger strax under 100 gram.

Ett annat sätt att beskriva utvecklingen för mobilerna är genom batterikapaciteten. För tio år sedan tvingades vi ladda mobilen stup i kvarten.

Standby-tiden på Nokias 1011-modell, som lanserades 1992, var 15 timmar. I dag klarar en ordinär telefon 320 timmar.

Men taltiden har inte förbättrats i samma utsträckning. Tre timmars taltid utlovade Nokia 1992, och sex timmar för modellen 6100 tio år senare.

Enligt Nokia använder dagens telefoner bara ungefär 10 procent av den effekt som modellerna från 1992 behövde.

Späckade med akronymer

De första gsm-telefonerna var enbart till för röstsamtal. Försäljningsargumenten för tio år sedan var bättre talkvalitet och mindre risk för avlyssning än hos den analoga nmt-nallen.

Nu är mobilerna fullproppade med funktioner, varav bara ett fåtal används av världens hundratals miljoner gsm-abonnenter.

Både Nokias 6100 och Sony Ericssons T68i har färgskärm och kan erbjuda merparten av branschens akronymer som sms, wap, gprs, mms och ir liksom ett antal spel, kalenderfunktioner och ringsignaler och?

Nu marknadsförs telefonerna som imageskapande produkter på samma sätt som klockor, kläder och bilar. Världsledande Nokia erbjuder samtidigt över 20 olika modeller i Europa. Snart finns det en modell för varje personlighet och användningsområde.

Få tjänar pengar

Men få tillverkare tjänar pengar på sina telefoner i dag. Undantagen är Nokia och koreanska Samsung. En förutsättning är att ha så få komponenter som möjligt i telefonerna.

1992 hade Nokia över 1 000 elektroniska komponenter i sina telefoner. I modellen 6100, som snart finns i de svenska affärerna, är antalet komponenter under 350.

Efter de senaste årens mobilkris ger en tillbakablick perspektiv på branschens utveckling. 2002 ökade försäljningen bara marginellt till 400 miljoner mobiltelefoner, enligt en uppskattning från Nokia. Tio år tidigare var den globala försäljningen ungefär 7 miljoner apparater.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt