Opinion

”Vi trixar inte med våra siffror för HVO”

Andreas Tier, VD Neste i Sverige Foto: SAMPO KORHONEN
Magdalena Streijffert, Public Affairs Manager Neste Sverige

REPLIK. Vi ägnar oss inte åt ”trixande” utan åt ett genuint arbete för en mer hållbar produktion och konsumtion av syntetisk diesel. De som tankar HVO i Sverige kan vara lugna, svarar Andreas Teir och Magdalena Streijffert på Neste.

Gröna Bilister uppmanar i en debattartikel i Ny Teknik bränslebolagen att offentliggöra råvarorna till all förnybar diesel, HVO, de producerar eller köper. Orsaken till detta är att de vill veta konsekvenserna av det beslut som Sverige riksdag tog angående omklassificeringen av PFAD (Palm Oil Fatty Acid) som trädde i kraft den 1 juli 2019.

Neste är en av världens största producent av HVO där över 80 procent är raffinerad från avfall och restprodukter. Det kan till exempel vara restavfall i form av fetter från kött- och fiskindustrin, använd matolja och matlagningsfett från livsmedelsindustrin samt restprodukter från matoljeproduktion. All HVO som Neste säljer i Sverige är certifierad och följer den nya hårdare hållbarhetslagstiftning som implementerades 2019.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här