Opinion

”Stora odlingar inomhus har dålig effektivitet”

Företaget Grönska i Huddinge. Foto: Tobias Ohls
Gunnar Rundgren, lantbrukskonsult, grönsaksodlare och författare. Foto: Jan-Ake Eriksson

REPLIK. Inomhusodlingar förbrukar mycket mer energi än vad maten som odlas innehåller, skriver Gunnar Rundgren, lantbrukskonsult.

Det finns inga hinder att odla mer näringstäta grönsaker som ärtor, bönor och kålväxter i inomhusodlingar, skriver en grupp forskare från SLU i Alnarp i Ny Teknik.

Samtidigt gör de klart att det inte är aktuellt att odla kaloririka baslivsmedel med denna teknik. Det är ett välkommet klargörande, eftersom alltför många har fått uppfattningen att denna typ av odlingar skulle kunna bidra till att föda världen, en uppfattning som understöds av många företag och forskare i denna bransch.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här