Lista: Här växer framtidens datadrivna odlingar fram

2020-02-14 13:32  

Vad har Ikea gemensamt med Amazongrundaren Jeff Bezos och it-entreprenören Niklas Zennström? Alla tre är övertygade om att framtidens matproduktion är datadriven.

Här har Ny Teknik samlat några av den växande flora av bolag som utvecklar nya lösningar för odling i bergrum, tidigare fabriker – eller direkt på golvet i livsmedelsbutikerna.

Odlingar i containrar ska göra Ikea självförsörjande på sallad. Det är möbeljättens mål med ett projekt som dragit igäng i Sverige. Foto: Bonbio

Ikea odlar sallad i container

I slutet av 2018 sjösatte möbeljätten ett projekt med hydroponisk odling i containrar utanför två svenska varuhus. Grönsakerna odlas vertikalt, i fyra våningar, i ledbelysta, sensorutrustade containrar som är 30 kvadratmeter stora. Anläggningarna producerar 18 kilo sallad om dagen.

I ett första skede serveras grönsakerna i personalmatsalarna, men förhoppningen är att salladen på sikt även ska nå varuhusens kundrestauranger. Målet för Ikea är att bli självförsörjande på sallad. Men vägen dit är lång. Kedjan förbrukar nämligen drygt 10 ton sallad per dag globalt.

Urban Oasis är den svenska startupen som vill förvandla ett bergrum i Stockholm till en grönskade oas. Foto: Urban Oasis

Urban Oasis ska få bergrum att grönska

Det unga Stockholmsbolaget är ett av flera startupbolag som satsar på hydroponisk vertikalodling inomhus. I dag odlar Urban Oasis mikrobladgrönsaker som sallad, grönkål och pak choi på en yta om 60 kvadratmeter i ett bergrum i Liljeholmen i Stockholm. Grönsaker levereras bland annat till Hemköp City och Ica Maxi Haninge i Stockholm.

Under 2019 är planen att vidareutveckla odlingsanläggningen i Liljeholmen, samt satsa mer på användningen av artificiell intelligens för att optimera resursanvändning.

Optima Planta är Uppsalabolaget som vill använda algoritmer för att ständigt förbättra odlingarna. Foto: Lennat Söh/Optima Planta

Optima Planta planterar med kod

Uppsalaföretaget använder maskininlärning och optimeringsmodeller för att odla grönsaker som spenat, wasabi och basilika utan vare sig solljus eller jord. Systemet, som är under utveckling, består av aeroponiska, wifi-uppkopplade odlingsmoduler med ledbelysning som samlar in data i realtid om fukt, temperatur och ph-värden, till exempel.

I början av 2019 ska modulerna börja betatestas av odlare. Längre fram är målet att erbjuda optimeringsmodeller för flera olika grödor via en mobilapp.

Infarm tar salladen till molnet

Berlinbaserade Infarm har utvecklat ett modulärt system med hydroponisk odling som ställs ut direkt i livsmedelsbutiker.

Odlingssystemen är uppkopplade till molnet, och fjärrövervakas av Ingrams inställda. Över 50 000 datapunkter samlas in för att optimera odlingen, enligt bolaget.

I dag samarbetar Infarm med 25 stora livsmedelskedjor i Europa, däribland Mark & Spencer, Metro och Edeka. 2019 tog Infarm in motsvarande drygt 946 miljoner kronor i en investeringsomgång. Bland bolagets nya ägare finns riskkapitalbolaget Atomico, startat av Skypegrundaren Niklas Zennström.

Plentys jätteodlingar charmade Amazongrundaren

San Francisobolaget Plenty bygger anläggningar för hydroponisk vertikalodling i större skala. Grödorna, bland annat sallad och senapskål, tas fram i drygt 6 meter höga, ledbelysta odlingstorn.

Bland företagets investerare märks tech-profiler som Amazongrundaren Jeff Bezos och Eric Schmidt (genom venture capital-firman Innovation Endeavors).

Grönsakerna som Plenty odlas säljs bland annat hos utvalda Whole Foods- och Safewaybutiker i städer som San Francisco och Oakland på den amerikanska västkusten.

Badia Farms ska förse Dubai med grönt

Höga temperaturer och brist på regn gör storskalig, konventionell odling omöjlig i länder som Förenade Arabemiraten. Dubaibaserade Badia Farms är ett av flera bolag som satsar på vertikalodling inomhus i landet.

Bolaget använder led-belysning, skräddarsydda näringslösningar och datainhämtning via sensorer för att göra odling så effektiv som möjligt. Just nu fokuserar Badia Farms på bladgrönsaker, men målet är att också kunna odla växter som tomater, meloner och chilipeppar, till exempel.

Storskaliga vertikalodlingar i stadsmiljö kan kapa transportbehovet rejält, säger Natalie de Brun Skantz, medgrundare av Grönska. Foto: Tobias Ohls

Grönska odlar i Huddinge

Svenska Grönska har byggt en av Europas största vertikala odlingar i Huddinge, söder om Stockholm. Bakom succén finns egenutvecklad teknik för allt från ljusrecept till vattensystem.

– Teoretiskt sett går det att nörda ner sig totalt i vilket slags ljus en viss slags planta behöver, att skapa skräddarsydda recept för var och en. Vi har valt en slags mellanväg, där vi jobbar med ett ljus som fungerar bra för flera olika slags plantor. Vi använder olika ljusrecept, det vill säga våglängder, men framför allt fokuserar vi på energieffektiva ljusrecept som passar många plantor, berättar Natalie de Brun Skantz för Ny Teknik.

Ali Ahmadian, vd på Heliospectra.

Heliospectra satsar på smart belysning

Göteborgsbolaget Heliospectra är specialiserat på ”smart” led-belysning och kontrollsystem för växthus och inomhusodlingar.

– Vi vet exakt vilken kvantitet och kvalitet av ljus som odlingarna behöver. Det är nyckeln, säger Heliospectras vd Ali Ahmadian till Ny Teknik.

Sedan flera år tillbaka har bolaget bland annat odlare av medicinsk cannabis som kunder. Medicinsk cannabis är svårt att odla, men lyckas man kan lönsamheten bli god, berättar Ali Ahmadian. Det är bakgrunden till att just den här industrin har varit i framkant när det handlar om att ta till sig nya innovationer att den har bidragit till teknisk utveckling för odlingar i stort.

Kalle Wiklund

Mer om: Odling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt