Opinion

Nytt lagförslag hämmar programutvecklingen

Marknaden är väl anpassad efter nuvarande reglering där IT-bolagen och deras anställda inte behöver sluta särskilda avtal om upphovsrätt just därför att regleringen är klar och tydlig; rättigheterna övergår till arbetsgivaren. Foto: Scanpix
Thomas Lindqvist
Peter Ahlström

DEBATT. Utvecklingen av datorprogram i Sverige hotas av ett nytt lagförslag från Upphovsrättsutredningen. Förslaget innebär osäkerhet kring rättigheterna till programmen samt att IT-bolagen tvingas ingå särskilda upphovsrättsavtal med sina anställda.

Publicerad

Upphovsrättsutredningen har presenterat förslag på förändringar som kan medföra stora problem för IT-branschen och gäller rätten till datorprogram som skapas av anställda i företag.

Vad innebär dessa ändringar i praktiken? Svenskt Näringsliv har påpekat att den föreslagna ändringen går ”stick i stäv med den regelförenkling som såväl riksdag som regering eftersträvar för företagare”. Kort och gott innebär förslaget en osäkerhet som kan äventyra både försäljning och vidareutveckling av datorprogram. IT-bolagen kommer att tvingas ingå särskilda avtal med sina anställda för att bland annat reglera de ideella rättigheterna, rätten att göra ändringar i programmen samt omfattningen av rätten att vidareöverlåta dessa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här