Opinion

”Nio av tio närboende störs inte av vindkraft till havs”

Lillgrund i Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT
Magnus Jiborn, vd Kustvind. Foto: Kustvind
Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi Foto: Svensk Vindenergi

DEBATT. För drygt 15 år sedan rasade en bitter debatt om det som skulle bli Sveriges största havsbaserade vindkraftpark, vid Lillgrund i Skåne. Många var negativa. Nu anger 87 procent av de närboende att de inte ser Lillgrund som ”störande alls”, skriver Svensk Vindenergi och Kustvind.

Det finns stor potential att bygga ut den havsbaserade vindkraften i Sveriges sjöterritorium, där det krävs ett kommunalt godkännande. Samtidigt tror många kommunpolitiker att havsbaserad vindkraft förstör utsikten, sänker fastighetsvärdet på husen och motverkar turismen. Det har lett till att kommuner runt om i Sverige ställt sig negativa till havsbaserad vindkraft. Men hur tunga är dessa argument egentligen?

För att få en fingervisning om detta lät Kustvind undersökningsföretaget Exquiro Market Research göra telefonintervjuer med 150 villaägare i Skanör, Klagshamn och Bunkeflostrand. Dessa villaägare borde veta, eftersom de har bott granne med Sveriges största havsbaserade vindkraftpark Lillgrund sedan 2007. Med sina 48 verk blev Vattenfalls Lillgrund, som ligger söder om bron mot Köpenhamn, den tredje största havsbaserade vindkraftparken i världen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här