Opinion

"Nanon i solskydd helt 100"

DEBATT. Använd inte solkrämerna som slagträn i debatten. De är sedan länge beprövade och säkra, inte ens om huden är skadad kan titandioxiden ta sig in i kroppen, skriver Peter Jansson på branschorganisationen KTF.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Branschföreningen KTF menar att de som debatterar nanoteknik i media måste förses med en större kunskapsbas. Annars riskerar debatten att bli helt politiskt orienterad. För folkhälsan viktiga solskyddsprodukter får inte användas osakligt som ”slagträn” i den debatten.

Kemisk-tekniska leverantörförbundet, KTF, menar att det nanomaterial som används i solskyddsprodukter, titandioxid, sedan länge är beprövat och säkert. Det senare kan konstateras efter den omfattande oberoende EU-rapporten NANODERM, i vilken det framgår att nano-titandioxid är säkert och att det inte passerar huden, inte ens om huden är skadad.

Nanopartiklarna ger i solskyddsprodukter dessutom ett bättre, bredare skydd mot solens skadliga UV-ljus än titandioxid i icke-nanoform.

Solskyddsprodukter lyder i Sverige under Läkemedelsverkets föreskrifter om kosmetika och hygienprodukter. Lagstiftningen här får sägas vara en av de striktaste som finns på konsumentproduktområdet. Utöver allmänna krav som till exempel fullständig innehållsdeklaration, ställs tydliga krav på strikt kontrollerad tillverkningsmetod. Dessutom ska samtliga produkter som sätts på marknaden vara säkerhetsvärderade för varje enskilt ämne som finns i produkten samt att en bedömning görs med hänsyn till den formulerade produkten.

Från och med sommaren 2013 införs märkningskrav som innebär att konsumenten lätt ska kunna se om kosmetika och hygienprodukter innehåller nanomaterial. Lagstiftaren har också beslutat att införa krav på att anmäla förekomst av nanomaterial i dessa produkter till Europakommissionen.

Peter Jansson, projektledare för kosmetika och hygienprodukter på branschföreningen KTF

Paraplyorganisation

KTF är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemtekniska konsumentprodukter som kosmetika och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel. Organisationen har närmare 100 medlemsföretag.

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.