Opinion

”Digitalisering mer än bara rätt teknik”

Susanne Timsjö, programchef för det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT och Automation Foto: Henrik Mill

DEBATT. Processindustrin har arbetat länge med automationssystem. Det vi har gjort – och gör – kan utnyttjas även av den tillverkande industrin, skriver Susanne Timsjö, innovationsprogrammet PiiA.

I dag ser vi ett antal stora satsningar i Sverige kopplade till digitaliseringen och aldrig tidigare har vi sett så mycket pengar i innovationssystemet. De strategiska innovationsprogrammen och regeringens samverkansprogram erbjuder tillsammans fantastiska möjligheter att verkligen göra skillnad för konkurrenskraften på sista raden.

Digitaliseringen innebär så mycket mer än att tillföra en viss typ av teknik till en viss typ av bransch. Digitaliseringen i sig är en dörröppnare mellan branscher och vi kommer att få en helt ny typ av leverantörer till industrin, leverantörer som traditionellt sett legat långt ”utanför” densamma. Vi måste försöka få in nya aktörer och parter i digitaliseringsprojekten; varför inte beteendevetare, kulturarbetare eller spelutvecklare? Mycket av den digitala utvecklingen sker utanför industrin och vi måste lära oss att dra nytta av den.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här