Opinion

”Det krävs mod för att minska växthusgaser från byggsektorn”

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Foto: Fossilfritt Sverige
Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustrier. Foto: Sveriges Byggindustrier
Anneli Kouthfood, vd Byggmaterialindustrierna.
Gunnar Hagman, vd Skanska.

DEBATT. Tekniken att bygga klimatsmart finns, men det saknas mod att kräva klimatneutrala offentliga upphandlingar. Det skriver Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, och Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustrier, med flera debattörer.

Sverige växer. Inom tio år kommer vi att vara 11 miljoner invånare. Befolkningsökningen skapar förutsättningar för ökad tillväxt och välfärd, men kräver också stora investeringar i bostäder och infrastruktur. Behovet av nya bostäder beräknas till 535 000 fram till 2026. Därtill har 300 000 lägenheter inom miljonprogrammet ett akut renoveringsbehov.

Oavsett vem som nu bildar regering utgör den här mandatperioden ett vägskäl. Samtidigt som Sverige behöver hundratusentals nya bostäder och ny infrastruktur står vårt samhälle inför en historisk klimatutmaning. Torkan och bränderna i somras visade hur sårbart vårt vardagsliv är för den klimatförändring som redan pågår. Parallellt med att vi bygger fler bostäder och ny infrastruktur måste även utsläppen minska.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här