ENERGI

Billigare elräkning i sikte – nytt vindkraftsrekord

Blåsigt väder pressar elräkningen. Arkivbild.
Blåsigt väder pressar elräkningen. Arkivbild.

Lägre i Norrland, ungefär oförändrat i södra halvan. Så ser snittpriset ut halvvägs in i februari jämfört med elnotan i januari. Och väderprognosen är gynnsam.

Publicerad Uppdaterad

Drygt halvvägs in i februari (till och med den 15:e) ligger snittpriset på el i de två nordliga elområdena på 56 öre per kilowattimme (kwt), vilket kan jämföras med 70 öre i januari, enligt TT:s beräkningar.

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) ligger priset i stort sett stilla på 92 öre i snitt, medan priset i elområde 4 (södra Götaland) har stigit åtta öre till 112 öre per kwh, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Det är snittpriset för månaden som är det intressanta för merparten av elabonnenterna, de som har rörligt elpris. Dags- eller timpriset är mest intressant för dem med timprisavtal.

Jämfört med snittet för hela 2022 ligger faktiskt elpriset nu på lägre nivåer. En relativt mild period och en blåsig sådan förklarar de lägre priserna. Enligt elhandelsbolaget Bixia slogs ett nytt vindkraftsrekord under förra veckan.

Lägre än i fjol

Elområde 1Elområde 2Elområde 3Elområde 4
Feb (tom 15:e)56 öre/kWh56 öre92 öre112 öre
Jan70 öre70 öre93 öre104 öre
Hela 202263 öre66 öre138 öre162 öre

Källa: Nord Pool

Välfyllda gaslager på kontinenten som pressar elpriserna där, är en annan viktig förklaring.

Fortsatt mildväder i prognoserna med blåsiga lågtryck på ingång talar för att elpriserna fortsätter att ligga på klart lägre nivåer för hela februari än den svindyra avslutningen på fjolåret.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift i storleksordningen 1:50 kronor per kwh.