TECH

Förra utrikesministerns oväntade drag – går till Apple

Tidigare utrikesministern Ann Linde.
Tidigare utrikesministern Ann Linde.

Fram till i oktober i fjol var hon Sveriges utrikesminister. Nu börjar ett nytt kapitel för Ann Linde (S) – som rådgivare åt ett av världens största teknikföretag.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte ovanligt att framträdande politiker lämnar politiken och tar steget över till näringslivet, men Apples senaste svenska rekryteringen får förmodligen många att lyfta på ögonbrynen.

Innovativ lösning kan sänka verkens utsläpp med 90 procent

Fram till i oktober 2022 var Ann Linde utrikesminister i den socialdemokratiska regeringen som förlorade makten till en M-ledd koalitionsregering med stöd av SD. Nu har hon fått ett nytt uppdrag – och det som rådgivare hos Apple, vilket sajten Altinget var först att rapportera om.

Linde: Ingen lobbyverksamhet

Det nya uppdraget ska, enligt egen utsago, inte handla om "någon lobby-verksamhet". I Ann Lindes anmälan till riksdagens karensnämnd skriver det tidigare statsrådet att hon i stället "ska bistå Apple med analyser och bedömningar av omvärldstrender".

Ny Teknik Insight: Kärnkraften krymper

Ann Linde blir en av flera deltagare i ett slags rådgivande organ hos Apple. Alla rådgivare uppges ha bakgrund inom politik, civilsamhälle och näringsliv.

Restriktioner för nya uppdraget

Karensnämnden har gett grönt ljus till Ann Lindes nya uppdrag – men med förbehåll:

"Restriktionen innebär ett förbud mot att i det anmälda uppdraget utnyttja och/eller förmedla information om sådana enskilda ärenden, processer och sakfrågor som Ann Linde har tillgodogjort sig som statsråd och som inte är tillgängliga för en bredare krets", skriver nämnden.

”GPT-Bing har bisarra brister – men vi kommer bli beroende”

Tidigare energiminister gick till batteribolag

Det råder ingen brist på exempel på andra tunga svenska politiker som gått till privata företag:

  • Göran Persson, tidigare socialdemokratisk statsminister, är sedan 2019 ordförande i LKAB och Swedbank.
  • Fredrik Reinfeld, tidigare moderat statsminister, har efter politiken bland annat arbetat som seniorrådgivare för Nordic Capital och ordförande i Centrum för AMP.
  • Den före detta energiministern Ibrahim Baylan (s) sitter med i styrelsen för batteribolaget Ingrid Capacity. Baylan driver dessutom eget företag som rådgivare i energibranschen.