TECH

”Första” Iphone såld för jättesumma i USA

Steve Jobs visar upp Iphone år 2007.
Steve Jobs visar upp Iphone år 2007.

Den dömdes ut som en ”skittelefon” av den svenska storkonkurrenten. Nu har en original-Iphone från 2007 ropats in för ett jättebelopp på auktion.

Publicerad Uppdaterad

Det var inte den första smarta mobiltelefonen. Den ansågs inte heller vara innovativ – åtminstone inte av konkurrenterna.

Ericssons ingenjörer gick så långt att de sågade telefonen fullständigt. Och Steve Ballmer, dåvarande vd för Microsoft, hånskrattade när han tillfrågades om Apples mobil.

Trots det blev Iphone en av de mest betydelsefulla nya tekniska produkter vi har sett de senaste decennierna.

Såld för mer än 100 gånger ursprungspriset

Den första Iphone-modellen lanserades den 9 januari 2007. Då kostade den 499 eller 599 dollar i USA. Nu – sexton år senare – har en original-Iphone sålts för ett pris som är hundra gånger högre.

Det är det amerikanska auktionshuset LCG Auctions som hållit i försäljningen – som inbringade 63 356 dollar, vilket motsvarar nästan 655 650 kronor.

3,5-tumsskärm – och 2 MP-kamera

Telefonens förpackning är obruten, och på den syns en Iphone med tolv appikoner på skärmen. Det indikerar att mobilen kommer från en tidig produktionsserie. En trettonde ikon för Itunes dök nämligen upp på förpackningen under den senare hälften av 2007.

Första generationens Iphone drog in 370 000 kronor på auktion

Den första Iphone hade en 3,5-tumsskärm, 4 eller 8 gigabyte i lagring och en 2-megapixelkamera. Modellen nådde dock aldrig svenska butiker officiellt – istället blev Iphone 3G från 2008 den första Appletelefonen att lanseras på våra breddgrader.