TECH

Miljonsmällen för Spotify-grundaren: Swedish Stirling läggs ner

Så här skulle en anläggning med Swedish Stirlings containerbaserade produkt Pwr Blok kunna se ut.
Så här skulle en anläggning med Swedish Stirlings containerbaserade produkt Pwr Blok kunna se ut.

Överbliven gas skulle kunna bli en energikälla med hjälp av Swedish Stirlings teknik. Men kostnaderna var för stora – och nu avvecklas det svenska miljöteknikbolaget.

Publicerad Uppdaterad

Från industrispill – till el. Det var Swedish Stirlings stora förhoppning. Bolaget hade utvecklat en så kallad stirlingmotor som skulle kunna användas för att omvandla rest- och fackelgaser, som vätgas, till elektricitet.

Daniel Ek satsade 100 miljoner

En av de som trodde på bolaget och dess teknik var Daniel Ek, medgrundare och vd hos Spotify. Under 2020 pumpade han in drygt 100 miljoner kronor i bolaget vid två investeringstillfällen.

Tyskland satsar på dansk energiö: ”Ett flaggskeppsprojekt”

Swedish Stirling har dock dragits med stora kostnader – och på sent på söndagen meddelade bolaget styrelse att det inte längre "finns tillräckliga förutsättningar för att fortsätta verksamheten", rapporterar Breakit.

Streamingtjänsten Spotify, med medgrundaren och vd:n Daniel Ek, redovisar bokslut för 2022.
Streamingtjänsten Spotify, med medgrundaren och vd:n Daniel Ek, redovisar bokslut för 2022. Arkivbild

Investerarna förlorar sannolikt pengarna

Nu inleds åtgärder för vad som kallas en "ordnad avveckling" av Swedish Stirling. Styrelsen har kallat till en extrastämma där aktieägarna ska få ta ställning om frivillig likvidation av bolaget.

Vad händer med mångmiljonbeloppen som Daniel Ek och andra har investerat i bolaget? Sannolikt kommer dessa pengar vara förlorade för långivarna.

Första SMR-kontraktet i väst påskrivet – då ska reaktorn stå klar

"Styrelsens preliminära bedömning är att den eventuella utskiftningen till aktieägarna i samband med likvidationen kommer att vara mycket begränsad eller kan komma att helt utebli", skriver Swedish Stirling i ett pressmeddelande.

Försökte kapa kostnaderna

2022 blev mycket skakigt för det svenska miljöteknikbolaget. I slutet av året försökte bolaget ta in en 200 miljoner kronor i en ny investering, något som misslyckades. I december kom beskedet att bolaget skulle genomföra stora kostnadsbesparingar – vilket bland annat resulterade i personalneddragningar.

Men det räckte inte – och nu går Swedish Stirling i graven.