TECH

Meta tar rygg på Musks Twitter – lanserar betaltjänst

Metas appar, Facebook, Messenger och Instagram.
Meta lanserar en betaltjänst för användare som vill verifiera sina konton. Arkivbild.

Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta kommer att införa en betaltjänst för sina användare, meddelar vd:n Mark Zuckerberg i ett inlägg på Facebook.

Publicerad

Tjänsten, som är ett frivilligt tillägg och kallas Meta Verified, innebär att man efter att ha verifierat sitt konto med hjälp av en identitetshandling får en blå verifieringssymbol på sitt konto.

"Den här nya funktionen handlar om att stärka tillförlitligheten och säkerheten på våra plattformar", skriver Zuckerberg.

Kostnaden för tillägget kommer att ligga på 11,99 dollar i månaden för den som betalar via webben eller 14,99 dollar via Apples operativsystem Ios. Det motsvarar ungefär 125 respektive 155 kronor i månaden.

Premiär nästa vecka

Verifieringstjänsten rullas ut i Australien och Nya Zeeland nästa vecka och "ytterligare länder väntar inom en snar framtid", heter det i inlägget.

Sociala medier-konkurrenten Twitter lanserade en liknande betaltjänst för verifiering kort efter att Elon Musk tog över bolaget förra året.

Tilltaget blev till en början en trasslig historia där användare passade på att verifiera fejkade profiler, vilket skapade oro hos annonsörer och fick många att ifrågasätta huruvida sociala medier-jätten hade någon framtid.

Efter en kortare paus återlanserades tjänsten i december.

Straffades för Metaverse

Meta har å sin sida drabbats av finansiella svårigheter det senaste året och meddelade så sent som i november att man varslar 11 000 personer – totalt 13 procent – av personalstyrkan, ett drag som gick i linje med de breda neddragningar som skett i techsektorn i spåren av en vikande ekonomi.

Bolaget befinner sig också under press för sin enorma satsning på Metaverse, den virtuella värld som Zuckerberg hoppas ska bli framtiden för sociala nätverk men som ännu inte lyckats locka några större användarskaror.

Från investerarhåll straffade man Meta hårt förra året och aktien backade med två tredjedelar under en tolvmånadersperiod, något man till viss del lyckats återhämta sedan årsskiftet.