TECH

Ny uppdatering – så ska Apple knäcka Google Maps i Sverige

Användare kan utforska Finland, Norge och Sverige virtuellt med funktionen Se dig omkring och de interaktiva, högupplösta bilder i 3D på gatuplan som funktionen erbjuder.
Användare kan utforska Finland, Norge och Sverige virtuellt med funktionen Se dig omkring och de interaktiva, högupplösta bilder i 3D på gatuplan som funktionen erbjuder.

Iphone-tillverkaren uppdaterar sin karttjänst med ett gäng nya funktioner som bland annat ger bättre navigering, mer detaljerade beskrivningar av vägar och smartare uppläsning av vägbeskrivningar. Räcker det för att bryta Googles dominans?

Publicerad

Lanseringen av Apple Kartor år 2012 kan inte beskrivas som något annat är en pr-katastrof. Tjänsten, som ersatte Google Maps i Ios 6, var full med diverse fel vid premiären – bland annat hittade uppmärksamma användare ett stort svart hål av ingenting där Brooklyn Bridge borde finnas i New York.

Sakta men säkert har Apple Kartor förbättrats, men Google-konkurrenten Maps är fortfarande dominerande, med en uppskattad marknadsandel på 80 procent i mobilen och över en miljard användare världen över.

Kan se fartkameror i appen

Nu vill Apple utmana Google med en uppdaterad karttjänst som innehåller ett gäng nya finesser. Nya Apple Kartor släpptes precis i Sverige, Norge och Finland, och bjuder bland annat på förbättrade och mer detaljerade vyer av stadsdelar, byggnader och vägar. Enligt Apple är detta inte exklusivt för storstäder utan även mindre städer och samhällen ska få mer detaljrika kartor.

Nokia vill att du ska laga mobilen själv

Användare ska också kunna se fartkameror direkt i appen, och det går också att rapportera in trafikolyckor eller andra farthinder på vägarna. Den som reser kollektivt kan favoritmarkera bussar och linjer, som därefter ligger sparade högst upp i appen. Enligt Apple har karttjänsten också blivit bättre på att visa upp stationer som finns i närheten.

En annan intressant uppdatering är Siri Natural Language Guidance, som ska hjälpa till med vägbeskrivningar med mer naturligt tal. Det innebär att Siri kan ge kommandon som ”vid nästa trafikljus, sväng vänster”, i stället för ”om 50 meter, sväng vänster”.

Släpper Street view-konkurrent

Apple samlar in detaljerade bilddata bland annat till fots och med fordon för att kartlägga länder och områden. Dessa data används bland annat i Street view-konkurrenten Se dig omkring, som ger detaljerade, interaktiva 3D-bilder på gatunivå. Vissa landmärken i Sverige, som Avicii Arena (Globen) eller Vasamuseet i Stockholm, visas numera som tredimensionella modeller i Apple Kartor.

Snapchat ber om ursäkt på förhand för sin nya chattbot

Kartor erbjuder nu större detaljrikedom och bättre översikt av vägar, byggnader, parker, flygplatser och shoppingcenter, som exemplet från Oslo i Norge visar här.
Kartor erbjuder nu större detaljrikedom och bättre översikt av vägar, byggnader, parker, flygplatser och shoppingcenter, som exemplet från Oslo i Norge visar här.

Iphone-tillverkaren trycker hårt på att användardata hanteras på ett annat sätt i Kartor än hos konkurrenterna (läs: Google Maps). Som exempel nämns att Apple Kartor inte kräver någon inloggning, och att alla användardata anonymiseras och återställs regelbundet för att undvika saker som sökord, rutter och trafikinformationer kan kopplas ihop för att identifiera personer.

Uppdateras automatiskt

Apple erbjuder också Mapkit och Mapkit JS för utvecklare som vill bygga in karttjänsten i appar eller webbtjänster. Alla nya funktioner i Apple Kartor som nämns i denna artikel finns tillgängliga i uppdaterade versioner av api:erna.

Uppdateringen av Apple Kartor rullas automatiskt ut till Ios 16-användare.