ENERGI

Master Plan del tre är här – så vill Tesla ställa om världen

Drew Baglino, chef för drivlina och energiteknik på Tesla, samt vd Elon Musk, under bolagets evenemang för investerare då Master Plan del tre presenterades.
Drew Baglino, chef för drivlina och energiteknik på Tesla, samt vd Elon Musk, under bolagets evenemang för investerare då Master Plan del tre presenterades.

Elbilar, stationär energilagring, sol- och vindkraft, värmepumpar samt – vätgas. Det är vad som krävs för att ställa om jorden till en hållbar energiekonomi, enligt Tesla. Allt till en kostnad av cirka 10 biljoner dollar.

Publicerad Uppdaterad

Natten mot torsdag presenterade Teslas vd Elon Musk sin av många länge efterlängtade Master Plan del tre. De båda första delarna, från 2006 respektive 2016, handlade bland annat om att först bygga dyra bilar för att finansiera utvecklingen av de billigare, erbjuda solcellslösningar för tak samt utveckla självkörande fordon. De båda delarna finns sammanfattade här.

Mottagandet av del tre blev dock minst sagt ljummet i flera medier. Aktien sjönk med fem procent och medier slog ner på den inledande ösregnslånga friskrivningsklausulen inför vad som skulle sägas. ”Värt att notera: Även om Musk med sällskap knappt erbjöd något nytt så kan det lilla de sa faktiskt vara skitsnack”, kommenterade Gizmodo.

Storskalig elektrifiering

Det var känt på förhand att del tre skulle handla om hur Tesla ska skala upp sin verksamhet. Själva grundproblemet som företaget säger sig vilja lösa handlar om hur världen ska ställa om från ett samhälle som bygger på att bränna fossila bränslen till ett som är hållbart, vilket enligt Tesla betyder elektrifierat.

I dagsläget använder världen 165 PWh energi per år varav 80 procent har fossilt ursprung. Endast en tredjedel av energin används, resten försvinner som förluster. Genom att ställa om till en ”hållbar energiekonomi”, det vill säga mer eller mindre total elektrifiering, kan energibehovet sänkas till ungefär hälften eftersom förlusterna är så mycket mindre.

För att genomföra omställningen krävs 240 TWh energilagring i form av batterier samt 30 TW ny sol- och vindkraft. Som jämförelse förväntades världen under 2022 producera litiumjonceller med en lagringskapacitet om knappt 600 GWh, alltså 0,25 procent av det behov som Tesla förutspår (observera att siffran 600 GWh gäller produktion under ett år). Vad gäller den installerade effekten för sol- och vindkraft ökar den kraftigt, men från låga nivåer. I slutet av 2021 uppgick den till omkring 1,5 TW, alltså fem procent av vad Tesla anser behöver tillföras.

Alla dessa nya vindkraftverk och solceller behöver heller inte särskilt mycket mark, mindre än 0,2 procent av jordens totala landyta, enligt Tesla.

Fempunktsprogram

Vägen till den hållbara energiekonomin har bolaget brutit ned i fem delsteg.

  1. Förstärkning av det existerande elnätet med förnybar elproduktion: Det kommer att kräva 24 TWh stationär lagring samt 10 TW sol- och vindkraft. Den investering i tillverkning som krävs uppgår till 0,8 biljoner dollar.

  2. Skifte till elfordon: 115 TWh fordonsbatterier och stationär lagring, 4 TW sol- och vindkraft till en kostnad av 7 biljoner dollar.

  3. Värmepumpar för uppvärmning i stället för att bränna fossila bränslen: Kräver 6 TWh stationär batterilagring, 5 TW sol- och vindkraft och kostar 0,3 biljoner dollar.

  4. Elektrifiera industrins behov av höga processtemperaturer: Kräver 48 TWh stationär batterilagring, 6 TW sol- och vindkraft och kostar 0,8 biljoner dollar. Dessutom behövs vätgas för till exempel ammoniak- och stålproduktion, vilket också kräver 48 TWH/6 TW men till en kostnad om 1 biljon dollar.

  5. Elektrifiera flygplan och fartyg: Kräver 44 TWh batterier och stationär batterilagring, 4 TW sol- och vindkraft och kostar 0,8 biljoner kronor.

En farhåga inför omställningen till ett elektrifierat samhälle brukar handla om ett ökat behov av råvaruutvinning. Men Tesla kommer fram till att behovet minskar. I dagsläget utvinner världen 68 gigaton råvaror, där fossila bränslen står för 18 av dem. Efter omställning har det totala behovet sänkts till 54 gigaton, varav blott fyra är material för den hållbara ekonomin.

– Nickel kan bli en utmaning, men det behövs bara i batterier som används för långa räckvidder. Det mesta kan lösas med järnbaserade batterikemier (litiumjärnfosfat, reds anm), säger Elon Musk.

10 biljoner dollar

Kostnaden? Tesla kommer fram till 10 biljoner dollar, motsvarande drygt 100 000 miljarder kronor. Det är ungefär en tiondel av världens samlade årliga BNP.

– Sprider vi ut det över tio år så blir det 1 procent. Det är inga stora siffror i relation till världsekonomin, säger Elon Musk.

Han säger sig vilja ingjuta hopp och framtidstro med Master Plan del tre.

– Den baserar sig på fysik och verkliga beräkningar, inte önsketänkande. Jorden kan och kommer att röra sig mot en hållbar energiekonomi, och den kommer att göra det under din livstid, säger han.

Kritiken mot det Tesla presenterade handlar i mångt och mycket om att det kom få utfästelser kring vad bolaget självt ska göra i form av nya produkter. Utfästelsen om att skala upp produktionen av elfordon till 2030 till 20 miljoner per år upprepades. Gällande värmepumpar poängterade Elon Musk att de redan använder dem i sina bilar och ”i något läge kanske vi även gör dem för hus”.

Korrigerad version: Ett räknefel korrigerat.