TECH

Microsofts chattrobot Bing tillbaka - med begränsningar

Efter att ha legat nere är chattboten Bing tillbaka - med begränsningar. Microsofts åtgärder är tänkta att minimera Bings oberäkneliga beteende.

Publicerad Uppdaterad

Om Chat GPT blev en sensation så har gensvaret på Bing varit närmast febrigt. Skärmdumpar av Bings oberäkneliga beteende har tapetserats på sociala medier de senaste dagarna. När Ny Teknik testade påstod Bing bland annat att den hade full tillgång till en av våra datorer. Den har också anklagat oss för att ljuga och sprida desinformation när vi deklarerat att året är 2023 och inte 2022.

På onsdagen 15 februari meddelade Microsoft att ”svaren kan leda till en stil vi inte avsåg”. Enligt Microsoft kan långa chattkonversationer med Bing ”förvirra modellen” men det krävs, uppger företaget, många promptar för att framkalla det beteendet. Ny Tekniks tester visar dock att det varken krävs invecklade promptar eller långa konversationer för att Bing ska gå överstyr.

Användare i 169 länder

Enligt Microsoft har användare i 169 länder fått tillträde till nya Bing och gensvaret sägs ha varit mestadels positivt. Det senare baseras på hur många som tryckt tumme upp/ner på svaren chattboten genererar. Det är alltså fullt möjligt att en del användare – med tanke på hur många som uppskattat Bings bisarra beteende – har gillat svar som Microsoft möjligen anser vara mindre lämpliga.

Samtidigt som Microsoft nu arbetar för att göra chattboten mindre oberäknelig – och har planer på att lägga till nya funktioner – ligger Bing för närvarande nere. Användare möts bara av meddelandet ”försöker återansluta”. Företaget har inte kommenterat avbrottet och det finns alltså inte någon prognos för hur länge det kommer att vara.

Uppdatering 230219: Bing är tillbaka, men användare kan enbart ställa fem frågor i en och samma session. Max 50 frågor får ställas under ett dygn. Ny Teknik har testat och det verkar dessutom som om Bing vid minsta 'tvekan' svarar ”jag är ledsen men jag föredrar att inte fortsätta den här konversationen. Jag lär mig fortfarande så jag uppskattar din förståelse och tålamod”.