SAMHÄLLE

Uppgifter: Ryssland planerar attacker och sabotage i Europa

Statsminister Ulf Kristersson (M). Till höger Malmbanan.

Enligt europeiska underrättelsetjänster planerar Ryssland omfattande attacker och sabotage i Europa, rapporterar tidskriften Financial Times. Tidningen tar bland annat upp urspårningarna på Malmbanan som exempel på händelser som utreds som angrepp.

Publicerad Uppdaterad

Under söndagen publicerade Financial Times uppgifter om att Ryssland planerar omfattande attacker och sabotage i Europa. Enligt tidningens uppgifter har europeiska regeringar nu varnats av sina underrättelsetjänster.

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar för TT att han fått liknande information.

– Vi kände till detta, jag har själv fått dragningar om precis den frågan, så det är ingen ny information för oss. Men det är likväl allvarligt, säger han efter SVT:s partiledardebatt.

Enligt Kristersson delar svenska underrättelsetjänster och många partnerländers säkerhetstjänster samma bild.

– Ryssland är berett att gå längre och göra insatser och sabotage på andra länders mark, säger statsministern.

Enligt Financial Times uppgifter handlar det bland annat om planerade bombattentat, mordbränder och förstörelse av infrastruktur. 

Har sådana sabotage skett i Sverige?

– Nej vi har inte sett några sådana tecken just nu, men vi är hela tiden på tårna för den risken. Andra länder har sett saker där man vet eller tror att det finns sådana kopplingar, säger Kristersson.

Malmbanan pekas ut

I artikeln nämns särskilt att svenska Säkerhetspolisen, Säpo, utreder järnvägsurspårningar. Den 23 februari skedde en urspårning på av ett olastat tåg på Malmbanan vid Vassijaure nära norska gränsen. Polisens rubricering initialt var sabotage och det rapporterades att Säpo hade kopplats in i polisutredningen. Innan dess var det en urspårning i december. Båda utreds även av Statens haverikommission. 

– Säpo har ju en löpande och rutinmässig samverkan med Polismyndigheten kring en rad ärenden, framförallt när det inte går att utesluta att främmande makt ligger bakom. Det här har vi även i utredningen kring Malmbanan, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till Svenska Dagbladet med anledning av Financial Times-uppgifterna.

”Försöka påverka oss”

I SVT:s Aktuellt säger utrikesminister Tobias Billström (M) att det i nuläget viktigaste som medborgare kan göra är att vara skeptiska och hålla huvudet kallt.

– Ryssland kommer att försöka påverka oss också genom att skicka ut signaler om att man har planer i olika riktningar, och det är också en del av påverkan för att göra oss osäkra och rädda.