TECH

Volvo Cars investerar i mystisk ai-startup – vad är det bolaget utvecklar?

Bethany Bongiorno och Imran Chaudhri, grundare av ai-startupen Humane.
Bethany Bongiorno och Imran Chaudhri, grundare av ai-startupen Humane.

Hemlighetsfulla Humane är startat av två Apple-veteraner. Nu har bolaget tagit in över en miljard kronor i en färsk finanseringsrunda – och bland investerarna märks Volvo Cars och Chat GPT-skaparen Sam Altman.

Publicerad Uppdaterad

Bethany Bongiorno och Imran Chaudhri, tidigare mjukvaruingenjör respektive industridesigner hos Apple, har hela Silicon Valleys blickar på sig just nu.

Grundarna, som dessutom är gifta, har precis säkrat 100 miljoner dollar, motsvarande drygt 1 miljard kronor, till sin ai-startup i en Serie c-finanseringsrunda.

Humane på techjättarnas radar

Bland investerarna utmärker sig två namn – Volvo Cars Tech Fund och Sam Altman, som är medgrundare och vd på Open Ai, som står bakom uppmärksammade Chat GPT. Volvo Cars Tech Fund har tidigare satsat på startupbolag som svenska Remotive Labs, finska vr-tillverkaren Varjo och Luminar.

Techjättarna har inte en chans mot finska headsetet

Andra som pumpar in pengar är Kindred Ventures, som leder rundan, Microsoft och Qualcomm Ventures, bland annat.

Men vad utvecklar Humane, egentligen? Det är fortfarande höljt i dunkel. Bolaget självt bjuder inte på många ledtrådar utan skriver att man arbetar med en plattform för “ai-baserad hårdvara och tjänster”.

"Kroppsburen ai-pryl – med laserprojektor"

Humanes patentportfölj och tidigare rekryteringar kanske kan avslöja lite mer om vad bolagets första produkt.

Det ska röra sig om en "kroppsburen enhet" som använder ett laserbaserat projektionssystem istället för en skärm. Sajten Techcrunch spekulerar i att det skulle kunna handla om ett par augmentet reality- eller mixed reality-glasögon, som kan lägga lager med digitala objekt ovanpå föremål i det fysiska rummet.

Den välrenommerade amerikanska bloggaren John Gruber tror å sin sida att det handlar om något annat. I ett inlägg beskriver han Humanes produkt som något som påminner om en "kommunikationsenhet" från tv-serien Star Trek. Prylen ska vara kroppsburen, och drar nytta av ai-algoritmer för att ta bilder och video från användaren omgivning, som sedan lagras automatiskt i molnet.

Inbyggda lidarsensorer, eller djupkameror, ska kunna användas för att kartlägga brukarens omgivning, samt registrera olika handrörelser som sannolikt används för att styra prylens gränssnitt. Uppgifterna som Gruber publicerat kommer från en läckt presentation, avsedd för investerare.

Anställt tunga namn från Apple

Humane har inte bara lyckades övertyga investerare om att man arbetar med något spännande – bolaget har också kunnat göra flera tunga rekryteringar från Apple, ett av världens största teknikbolag.

Här hamnar Tiktoks nya datacenter i Europa

Det rör sig bland annat om Patrick Gates, tidigare chef för Apples molntjänst iCloud, samt Ruben Caballero, som haft en nyckelroll i Iphones hårdvarutveckling och senast ansvarat för Cupertinoföretagets satsning på egenutvecklade 5g-modem.