TECH

Det här vet vi om Iphone 15 – släpps 2023

Iphone 15. Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2023 års väntade släpp av nya Iphone-modeller. Här finns alla rykten, uppgifter och detaljer kring lanseringen av Iphone 15.

Publicerad Uppdaterad

Nu är Iphone 15-serien presenterad. Läs allt om den här.

Lista: Hetaste läckorna inför Iphone 15-lanseringen

Två Iphone står på högkant mot en ljusblå bakgrund. På den ena mobilen syns baksidan, på den andra framsidan.
Iphone 15? Här är en konceptbild framtagen utifrån olika rykten om nästa Appletelefon.

Nu börjar det dra ihop sig till höstens stora Applelansering. I morgon tisdag 12 september bjuder tillverkaren in till ett påkostat jippo där vi sannolikt kommer att få bekanta oss med Iphone-serien, Apple Watch series 9 och kanske, kanske en uppdaterad version av Apple Watch Ultra.

Nätet surrar av rykten inför morgondagens premiär. Här är det hetaste förhandssnacket:

 • Iphone 15-serien kommer att bestå av fyra modeller – och alla dessa är sannolikt försedda med usb-c. Bye, bye lightning-kontakten! Den högsta möjliga laddeffekten, 35W, med den nya usb-c-kontakten verkar dock kunna bli öronmärkt för Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max.
 • Iphone 15 och Iphone 15 Plus kan vara utrustade med fjolårets A16 Bionic, med Iphone 15 Pro-modellerna väntas ta ett kliv uppåt prestandamässigt med hjälp av Apples nya A17 Bionic-krets.
 • Alla fyra modeller i Iphone 15-serien förväntas ha en huvudkamera med upplösning på 48 megapixlar. I fjol var det bara Pro-modellerna som hade 48 MP-kameran.
 • Iphone 15 Pro Max kan få ett teleobjektiv med periskop-teknik. Det är en metod för tillverkarna att kunna öka brännvidden på mobilkameror. Apple är som vanligt inte först på bollen – konkurrenter som Samsung, Oppo och Huawei har använt tekniken länge.
 • Ropen skalla – dynamic island till alla. Enligt Appleanalytikern kommer notch-dödaren dynamic island bli standard på Iphone 15.
 • Iphone 15 Pro-modellerna får en hårdare men samtidigt  lättare ram. Det rostfria stålet som löper runt tidigare års lyxmodeller kan i år bytas bytas ut mot titan.
 • Pro Max tackar för sig? Det viskas om att Apples största och lyxigaste Iphone 15 Pro-modell ska få ett nytt tilltalsnamn, och döpas om till Iphone 15 Ultra. Detta för skilja ut den tydligare gentemot Iphone 15 Pro-modellen.

Apples stora lanseringsjippo drar i gång vid klockan 19:00 svensk tid i morgon 12 september. Evenemanget kan följas via Youtube eller Iphonetillverkarens hemsida, och Ny Teknik kommer att rapportera om kvällens nyheter.

2023-08-24: Nästa Iphone-värsting kan få nytt namn – och snabbare laddning

Det är inte första gången vi hör det här ryktet, men nu spekuleras det återigen att Apple planerar att döpa om lyxmodellen Iphone Pro Max. Om det stämmer betyder det att Iphone 15 Pro Max byter namn till Iphone 15 Ultra. Uppgifterna kommer från Apple Insiders reporter Andrew O´Hara, som hänvisar till flera källor nära Apple.

En förklaring kan vara att Cupertinoföretaget vill att Iphone 15 Ultra, som ska representera yttersta premuimklass, ska särskilja sig tydligare från Iphone 15 Pro.

Iphone 15 ökar till 35W?

I höst förväntas Iphone 15 ta klivet över till usb c. En efterlängtad finess som bytet kan föra med sig är snabbare laddning. Fjolårets Iphone 14 kan ta emot upp till 27 watt. Nu skriver sajten 9to5mac att "vissa" av de kommande Iphone 15-telefonerna kommer att kunna laddas med ännu högre effekt. Taket ska istället ligga vid 35 watt, enligt källor inom industrin.

Att höja laddeffekten i och med övergången till usb c känns som en lågoddsare – åtminstone för dyrare modeller som Iphone 15 Pro och Iphone 15 Ultra. Men det återstår att se hur Apple gör. Mot mitten av september har vi sannolikt ett svar – lanseringen av Iphone 15 ryktas vara planerad till den tolfte eller trettonde september.

2023-08-15: Heta ryktet – så ska Apple knäcka Samsung med Iphone 15

Apples ärkerival Samsung spände musklerna rejält i somras i och med lanseringen av vikbara Galaxy Z Flip 5 och Galaxy Z Fold 5.

Inget tyder på att Iphone-tillverkaren planerar att släppa en vikbar telefon i år – men det ser ut som att nästa generations Appletelefoner kan bjuda på en hel del intressanta nyheter ändå.

Nytt värstingchip i Iphone 15 Pro?

Mycket pekar på att årets nya telefoner, sannolikt döpta till Iphone 15, Iphone 15 Plus, Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max, kommer att bli de första mobilerna från Apple med usb-c-port. Bye, bye Lightning-kontakten!

Det ryktas dessutom att de dyraste Iphone-modellerna, Iphone 15 Pro och Pro Max, kommer att begåvas med Apples nya A17-chip, byggt med 3-nanometersteknik. ”Billigare” Iphone 15 och 15 Plus då? Stämmer förhandsuppgifterna får dessa modeller nöja sig med A16-chipet – alltså samma processor som används i fjolårets Iphone 14 Pro och 14 Pro Max.

”Iphone 15 får ny, modernare look”

Iphone 14 i all ära, men det som alla snackade om efter fjolårets lansering var dynamic island. Det är Apples namn på den nya sensorpanelen som syntes högst upp i skärm på då pinfärska Iphone 14 Pro och 14 Pro Max.

Nya funktionen Dynamic island funkar som en genväg till utvalda appar. Foto: Press
Nya funktionen Dynamic island funkar som en genväg till utvalda appar. Foto: Press

Apples lurar har haft utskärningar, en så kallad notch, i många år. Med dynamic island var utskärningen inte längre bara en svart yta. Istället blev till det en interaktiv del av skärmen, som bland kan presentera information från program som Apple Musik, eller visa upp bilder och text.

Nu ser det ut som att Apple satsar på dynamic island över hela linjen – vilket skulle innebära att alla fyra Iphone 15-modeller får den nya pillerformade, interaktiva utskärningen.

Förhandsuppgifter pekar dock på att Apple planerar att uppdatera designen något på lyxmodellerna Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max. Det talas om att dessa värstingmodeller ska få ramar av titan (istället för rostfritt stål), betydligt smalare skärmkanter samt hörn som har en något mer rundad form.

Då lanseras (sannolikt) Iphone 15 

Apple har en vana att göra sin stora mobillansering i september varje år. Så ser det ut att bli även i år.

Bloomberg-reporter Mark Gurman, känd för att ha djupa källor hos Apple, pekar ut antingen tisdag den tolfte eller onsdag den trettonde september som sannolik lanseringsdag för Iphone 15.

Han lyfter fram tisdagen den tolfte september som mest troligt, och hävdar samtidigt att telefonerna i så fall skulle kunna gå att köpa i butik från och med fredag den 22 september. Mycket är oklart i nuläget, men det tidsfönstret känns inte orimligt med tanke på att det i fjol dröjde nio dagar mellan lansering och säljstart av Iphone 14-serien i Sverige.

2023-05-16: Iphone 15 Pro väntas bli dyrare

Vad är du beredd att betala för en Iphone 15? Om du har tyckt att värstingversionen i Iphone 14-serien med sina 15 000 kronor har varit dyra tidigare serier så är det inget emot vad som komma skall. Det hävdar i alla fall Apple-analytikern Jeff Pu enligt en källa på Weibo.

Utan att prata exakta tal så hävdar han att Iphone 15 Pro kommer att åka på en prishöjning, detta för att göra den billigare Iphone 15 mer attraktiv. Mellanklassmobilen (om vi nu kan kalla den för det) som i 14-version kostar cirka 10 500 kronor har nämligen inte sålt så bra.

Sajten Techradar skriver att sedan ryktena om saftigare prislapp på Iphones toppmodeller dök upp så har Apple hävdat att potentiella köpare faktiskt är villiga att betala mer. Vilket enligt vissa stärker trovärdigheten i prisryktena.

Iphone 15 Pro
Bild som påstås visa en Iphone 15 Pro.

2023-03-22 – Läcka påstås visa Iphone 15 Pro

Ett bra sätt att ta reda på hur framtida Iphones kan komma att se ut är att lägga vantarna på CAD-modeller. Alltså, de som Apples partners använder för att tillverka tillbehör som fodral.

Att dessa läcker tillhör, tråkigt nog för Apple, vanligheterna. Nu har det hänt igen och den här gången handlar det om Iphone 15 Pro.

Läckan tog fart på Douyin.com, en tjänst som påminner om Tiktok och därifrån fick den fötter och landade hos Twitter-läckaren ShrimpApplePro.

Om CAD-filerna som videon visar är äkta vara, har vi att göra med designen av vad som sannolikt kommer att vara Apples nästa toppmodell i Iphone 15-serien.

Är det något som är nytt mot föregångaren Iphone 14?

Nu är det ju väldigt lite vi får se, men:

På en Iphone 14 Pro är volymknapparna på sidan separata, i den påstådda Iphone 15 sitter de ihop. På förra modellen finns också en spak för att stänga av ljudet helt. Den spaken tycks vara ersatt av en, vad vi får anta är, en mute-knapp.

Knapparna vi ser är sannolikt de omtalade ”solid state”-knapparna. Det ska tydligen vara slut med klickande knappar när Iphone 15 släpps senare i år. I stället för att knapparna ska röra sig påstås de ge haptisk återkoppling till användaren. Det kan du läsa mer om här nedan.

2023-03-09 – Iphone 15 dödar den fysiska knappen?

Få saker är lika tillfredställande som att fippla med fysiska knappar. För de som håller med är det kanske dags att börja fundera på att skaffa en fidget spinner eller något liknande att uppehålla händerna med.

Det ryktas nämligen att Apple planerar att fimpa de fysiska hårdvaruknapparna för volym och tyst läge på nästa Iphone 15 Pro-modell, och istället ersätta dessa med kapacitiva pekknappar.

Apples nya kapacativa pekknappar?
Apples nya kapacativa pekknappar?

Förhandsuppgifterna kommer från en läckt cad-fil som visar det bara finns två fästpunkter för volymknappar i telefonens chassi – det brukar vanligtvis vara fyra (två per knapp). Det sägs även att Apple ska bygga in fler motorer som ger haptisk feedback vid beröring för att försöka efterlikna känslan av trycka på en mekanisk knapp.

Att skrota de gamla knapparna har flera fördelar – bland annat minskar det risken för slitage av komponenter, som kan komma att behövas bytas över tid. Det minskar också risken för att smuts, damm eller vatten kan tränga in i telefonens innanmöte genom glipor vid knapparna.

Iphone 15 får 60 Hz-skärm?

Hoppas du på Apples promotion-teknik i alla modeller av nästa Iphone? Då får du förmodligen vänta ett tag till. Enligt sajten Toms Hardware kommer ingångsmodellen Iphone 15 få en 60 Hz-skärm, precis som Iphone 14 för den.

Den högre skärmuppdateringen, upp till 120 bildrutor per sekund (Hz), verka förbli avsedd för Apples dyrare Iphone Pro-modeller ett tag till.

Värt att också notera från ryktesfloran är det sägs att Sony ska bli den största leverantörer av lidar-sensorer till Iphone 15 Pro-modellerna, skriver Macrumors. Den japanska tekniktillverkaren uppges kunna tillverka djupsensorer som ger bättre prestanda till samma nivå av energiförbrukning som motsvarande komponenter i Iphone 14 Pro. Vice versa ska Sonys sensor kunna ge likvärdig prestanda till lägre batteriförbrukning.

Apple går över till 3 nm-chip

Iphone 15 ser ut att bli Apples första telefon med 3nm-systemchip. Uppgifterna kommer från Phone Arena, som skriver att Apple har köpt upp all TSMC:s produktionskapacitet för tillverkning vid avancerade 3 nm-noder för 2023.

Däremot verkar det inte som att Iphone 15 kommer att få ett Apple-designat 5g-modem. Istället ska tillverkaren förlita sig på Qualcomm som leverantör. Det första egendesignade 5g-modemchipet från Apple kan istället komma 2024, skriver sajten.

2023-02-17: Är det här Iphone 15 Pro – med usb-c och ny design?

Läckta cad-ritningar kan avslöja detaljer om hur Apples nästa flaggskeppsmobil ser ut – och dessutom ge en glimt av intressanta, möjliga förändringar.

Apple (och andra mobiltillverkare) har för vana att dela med sig av cad-ritningar till tillbehörstillverkare redan innan nästa Iphonemodell har lanserats. Detta för att tillverkarna ska ha tid att ta fram färska tillbehör, som skal, som passar till de nya mobilerna när de släpps.

Nu ser det ut som att en cad-ritning för Iphone 15 Pro har hamnat på vift, skriver sajten GSM Arena. Och om ritningarna stämmer så kommer nästa Pro-modell få ett gäng viktiga uppdateringar:

 • Iphone 15 Pro blir Apples första telefon med usb-c-port. Förändringen är väntad, men återstår fortfarande att se vilken version av usb-c som används. Gissningsvis handlar det om usb typ-c 3,2, men det återstår att se. Vilken version det rör sig har betydelse för bland annat överföringshastigheten – något som blivit allt viktigare sedan mobiltillverkare börjat använda mer datarika bildformat, som Apples proraw.
 • Iphone 15 Pro-telefonerna kommer sannolikt har samma skärmstorlek och upplösning som fjolårets modeller. Men det verkar som att nästa Pro-mobiler kan få ännu tunnare skärmkanter.
 • Nästa Pro-generation ser ut att ha en uppdaterad design. Mobilen är fortfarande tydligt rektangulär, fast med lite rundare kanter och ett skärmglas som ser ut att kröka sig ner mot telefonens ram.

 • Kamerahuset på baksidan av Iphone 15 Pro verkar kunna bli något större och tjockare än motsvarande hos Iphone 14 Pro. En möjlig förklaring till detta är att mobilen uppdateras med en ny och större bildsensor i huvudkameran. Upplägget med tre kameror och en lidarsensor/djupkamera ser dock ut att förbli det samma som tidigare år.
 • Vissa fysiska knapparna försvinner – och ersätts med kapacitiva. Om det här stämmer skulle åtminstone det tidigare volymreglaget ersättas med en slags touchpanel i miniformat. Det verkar också att det skjutbara ljudreglaget på sidan kan få ett nytt utseende med en något mindre och rundare form.

2023-02-07: Ladda dina Airpods med via din Iphone?

2023 är året då Apple släpper sin Iphone 15 – och ryktena inför lanseringen som, antagligen, sker till hösten duggar tätt.

Det senaste ryktet rör trådlös laddning – och då i motsatt riktning. Enligt sajten 9to5Mac jobbar Apple på att införa trådlös laddning – där Iphone laddar tillhörande prylar, som laddasken till Airpods. Detta ska ske genom att man lägger asken på telefonens baksida och via magsafe ska asken då laddas.

Vidare skriver sajten att den här tekniken var tänkt att komma redan med Iphone 14 Pro. Nu klarade man bevisligen inte att få klart det i tid – och det återstår att se om ingenjörerna får det på plats till Iphone 15-serien.

2022-11-29: Iphone 15 spås få ny sensorteknik från Sony

Nya Sonysensorer – baserad på ny halvledarteknik – ska göra att Apples chefer nästa år återigen kan presentera en Iphone-modell med samma manus som det här året (och året före det, och året före det, och så vidare): ”det här är den bästa Iphone vi någonsin gjort”. Sensorerna ska kunna fånga mer ljus och kunna återge ett ännu mer dynamiskt omfång. Allt det här rapporterar Nikkei Asia.

Som om inte det vore nog skriver Nikkei att Iphone 15 får objektiv med periskop-teknik. Vilket lär oss att det inte bara är Apple som säger sånt vi redan hört förut. Periskop-rykten omgärdade nämligen även Iphone 14.

2022-09-26: Lightning blir usb-c och Pro Max blir Ultra

Apple är den sista mobiltillverkaren som inte gått över till usb-c, men nu kan ett skifte vara på gång. Iphone 15 kan bli den första modellen som slopar Lightning-porten för usb-standarden, skriver Bloombergs reporter Mark Gurman som bevakat Apple under många år.

Han förutspår också att Iphone Pro Max kommer att byta namn till Iphone Ultra, precis som den nya toppmodellen av Apple Watch.

Apple har redan gått över till usb-c på flera av sina Ipad-modeller, men på mobilsidan har bolaget envist hållit sig fast i sina Lightning-kablar. Dagarna för Lightning är dock räknade, åtminstone i Europa. Tidigare i år enades EU om en ny laddstandard som innebär ett krav på usb-c på mobiler senast år 2024.

2022-09-19: Alla Iphone 15-modeller får dynamic island?

Som ett brev på posten, för att använda ett gammalt hederligt uttryck. Det dröjde inte länge efter att Iphone 14-modellerna landat, innan de första ryktena om Apples nästa telefon dök upp.

I fokus för spekulationerna är dynamic island, Apples notch-dödare – och utan tvekan den Iphone-nyhet som fått allra största uppmärsamhet sedan lanseringen i början av september.

Det är Appleanalytikern Ross Young som har tittat i spåkulan, och enligt honom kommmer dynamic island bli standard till nästa år, vilket skulle innebära att alla Iphone 15-modeller får funktionen.

Enligt Ross, som arbetar på Display Supply Chain Consultants (DSCC), ska vi dock inte förvänta oss att även de billigare Iphone-modellerna får ltpo-skärmar med bilduppdatering i 120 Hz, always-on och promotion-teknik.

Detta på grund av att Apples leverantörer helt enkelt bara har kapacitet nog att tillverka ltpo-paneler till Pro- och Pro Max-telefonerna.