TECH

Det här vet vi om Iphone 15 – släpps 2023

Bild på en Iphone 14 Pro.
Bild på en Iphone 14 Pro.

Iphone 15. Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2023 års väntade släpp av nya Iphone-modeller. Här finns alla rykten, uppgifter och detaljer kring lanseringen av Iphone 15.

Publicerad Uppdaterad
Iphone 15 Pro
Bild som påstås visa en Iphone 15 Pro.

2023-03-22 – Läcka påstås visa Iphone 15 Pro

Ett bra sätt att ta reda på hur framtida Iphones kan komma att se ut är att lägga vantarna på CAD-modeller. Alltså, de som Apples partners använder för att tillverka tillbehör som fodral.

Att dessa läcker tillhör, tråkigt nog för Apple, vanligheterna. Nu har det hänt igen och den här gången handlar det om Iphone 15 Pro.

Läckan tog fart på Douyin.com, en tjänst som påminner om Tiktok och därifrån fick den fötter och landade hos Twitter-läckaren ShrimpApplePro.

Om CAD-filerna som videon visar är äkta vara, har vi att göra med designen av vad som sannolikt kommer att vara Apples nästa toppmodell i Iphone 15-serien.

Är det något som är nytt mot föregångaren Iphone 14?

Nu är det ju väldigt lite vi får se, men:

På en Iphone 14 Pro är volymknapparna på sidan separata, i den påstådda Iphone 15 sitter de ihop. På förra modellen finns också en spak för att stänga av ljudet helt. Den spaken tycks vara ersatt av en, vad vi får anta är, en mute-knapp.

Knapparna vi ser är sannolikt de omtalade ”solid state”-knapparna. Det ska tydligen vara slut med klickande knappar när Iphone 15 släpps senare i år. I stället för att knapparna ska röra sig påstås de ge haptisk återkoppling till användaren. Det kan du läsa mer om här nedan.

2023-03-09 – Iphone 15 dödar den fysiska knappen?

Få saker är lika tillfredställande som att fippla med fysiska knappar. För de som håller med är det kanske dags att börja fundera på att skaffa en fidget spinner eller något liknande att uppehålla händerna med.

Det ryktas nämligen att Apple planerar att fimpa de fysiska hårdvaruknapparna för volym och tyst läge på nästa Iphone 15 Pro-modell, och istället ersätta dessa med kapacitiva pekknappar.

Apples nya kapacativa pekknappar?
Apples nya kapacativa pekknappar?

Förhandsuppgifterna kommer från en läckt cad-fil som visar det bara finns två fästpunkter för volymknappar i telefonens chassi – det brukar vanligtvis vara fyra (två per knapp). Det sägs även att Apple ska bygga in fler motorer som ger haptisk feedback vid beröring för att försöka efterlikna känslan av trycka på en mekanisk knapp.

Att skrota de gamla knapparna har flera fördelar – bland annat minskar det risken för slitage av komponenter, som kan komma att behövas bytas över tid. Det minskar också risken för att smuts, damm eller vatten kan tränga in i telefonens innanmöte genom glipor vid knapparna.

Iphone 15 får 60 Hz-skärm?

Hoppas du på Apples promotion-teknik i alla modeller av nästa Iphone? Då får du förmodligen vänta ett tag till. Enligt sajten Toms Hardware kommer ingångsmodellen Iphone 15 få en 60 Hz-skärm, precis som Iphone 14 för den.

Den högre skärmuppdateringen, upp till 120 bildrutor per sekund (Hz), verka förbli avsedd för Apples dyrare Iphone Pro-modeller ett tag till.

Värt att också notera från ryktesfloran är det sägs att Sony ska bli den största leverantörer av lidar-sensorer till Iphone 15 Pro-modellerna, skriver Macrumors. Den japanska tekniktillverkaren uppges kunna tillverka djupsensorer som ger bättre prestanda till samma nivå av energiförbrukning som motsvarande komponenter i Iphone 14 Pro. Vice versa ska Sonys sensor kunna ge likvärdig prestanda till lägre batteriförbrukning.

Apple går över till 3 nm-chip

Iphone 15 ser ut att bli Apples första telefon med 3nm-systemchip. Uppgifterna kommer från Phone Arena, som skriver att Apple har köpt upp all TSMC:s produktionskapacitet för tillverkning vid avancerade 3 nm-noder för 2023.

Däremot verkar det inte som att Iphone 15 kommer att få ett Apple-designat 5g-modem. Istället ska tillverkaren förlita sig på Qualcomm som leverantör. Det första egendesignade 5g-modemchipet från Apple kan istället komma 2024, skriver sajten.

2023-02-17: Är det här Iphone 15 Pro – med usb-c och ny design?

Läckta cad-ritningar kan avslöja detaljer om hur Apples nästa flaggskeppsmobil ser ut – och dessutom ge en glimt av intressanta, möjliga förändringar.

Apple (och andra mobiltillverkare) har för vana att dela med sig av cad-ritningar till tillbehörstillverkare redan innan nästa Iphonemodell har lanserats. Detta för att tillverkarna ska ha tid att ta fram färska tillbehör, som skal, som passar till de nya mobilerna när de släpps.

Nu ser det ut som att en cad-ritning för Iphone 15 Pro har hamnat på vift, skriver sajten GSM Arena. Och om ritningarna stämmer så kommer nästa Pro-modell få ett gäng viktiga uppdateringar:

  • Iphone 15 Pro blir Apples första telefon med usb-c-port. Förändringen är väntad, men återstår fortfarande att se vilken version av usb-c som används. Gissningsvis handlar det om usb typ-c 3,2, men det återstår att se. Vilken version det rör sig har betydelse för bland annat överföringshastigheten – något som blivit allt viktigare sedan mobiltillverkare börjat använda mer datarika bildformat, som Apples proraw.
  • Iphone 15 Pro-telefonerna kommer sannolikt har samma skärmstorlek och upplösning som fjolårets modeller. Men det verkar som att nästa Pro-mobiler kan få ännu tunnare skärmkanter.
  • Nästa Pro-generation ser ut att ha en uppdaterad design. Mobilen är fortfarande tydligt rektangulär, fast med lite rundare kanter och ett skärmglas som ser ut att kröka sig ner mot telefonens ram.

  • Kamerahuset på baksidan av Iphone 15 Pro verkar kunna bli något större och tjockare än motsvarande hos Iphone 14 Pro. En möjlig förklaring till detta är att mobilen uppdateras med en ny och större bildsensor i huvudkameran. Upplägget med tre kameror och en lidarsensor/djupkamera ser dock ut att förbli det samma som tidigare år.
  • Vissa fysiska knapparna försvinner – och ersätts med kapacitiva. Om det här stämmer skulle åtminstone det tidigare volymreglaget ersättas med en slags touchpanel i miniformat. Det verkar också att det skjutbara ljudreglaget på sidan kan få ett nytt utseende med en något mindre och rundare form.

2023-02-07: Ladda dina Airpods med via din Iphone?

2023 är året då Apple släpper sin Iphone 15 – och ryktena inför lanseringen som, antagligen, sker till hösten duggar tätt.

Det senaste ryktet rör trådlös laddning – och då i motsatt riktning. Enligt sajten 9to5Mac jobbar Apple på att införa trådlös laddning – där Iphone laddar tillhörande prylar, som laddasken till Airpods. Detta ska ske genom att man lägger asken på telefonens baksida och via magsafe ska asken då laddas.

Vidare skriver sajten att den här tekniken var tänkt att komma redan med Iphone 14 Pro. Nu klarade man bevisligen inte att få klart det i tid – och det återstår att se om ingenjörerna får det på plats till Iphone 15-serien.

2022-11-29: Iphone 15 spås få ny sensorteknik från Sony

Nya Sonysensorer – baserad på ny halvledarteknik – ska göra att Apples chefer nästa år återigen kan presentera en Iphone-modell med samma manus som det här året (och året före det, och året före det, och så vidare): ”det här är den bästa Iphone vi någonsin gjort”. Sensorerna ska kunna fånga mer ljus och kunna återge ett ännu mer dynamiskt omfång. Allt det här rapporterar Nikkei Asia.

Som om inte det vore nog skriver Nikkei att Iphone 15 får objektiv med periskop-teknik. Vilket lär oss att det inte bara är Apple som säger sånt vi redan hört förut. Periskop-rykten omgärdade nämligen även Iphone 14.

2022-09-26: Lightning blir usb-c och Pro Max blir Ultra

Apple är den sista mobiltillverkaren som inte gått över till usb-c, men nu kan ett skifte vara på gång. Iphone 15 kan bli den första modellen som slopar Lightning-porten för usb-standarden, skriver Bloombergs reporter Mark Gurman som bevakat Apple under många år.

Han förutspår också att Iphone Pro Max kommer att byta namn till Iphone Ultra, precis som den nya toppmodellen av Apple Watch.

Apple har redan gått över till usb-c på flera av sina Ipad-modeller, men på mobilsidan har bolaget envist hållit sig fast i sina Lightning-kablar. Dagarna för Lightning är dock räknade, åtminstone i Europa. Tidigare i år enades EU om en ny laddstandard som innebär ett krav på usb-c på mobiler senast år 2024.

2022-09-19: Alla Iphone 15-modeller får dynamic island?

Som ett brev på posten, för att använda ett gammalt hederligt uttryck. Det dröjde inte länge efter att Iphone 14-modellerna landat, innan de första ryktena om Apples nästa telefon dök upp.

I fokus för spekulationerna är dynamic island, Apples notch-dödare – och utan tvekan den Iphone-nyhet som fått allra största uppmärsamhet sedan lanseringen i början av september.

Det är Appleanalytikern Ross Young som har tittat i spåkulan, och enligt honom kommmer dynamic island bli standard till nästa år, vilket skulle innebära att alla Iphone 15-modeller får funktionen.

Enligt Ross, som arbetar på Display Supply Chain Consultants (DSCC), ska vi dock inte förvänta oss att även de billigare Iphone-modellerna får ltpo-skärmar med bilduppdatering i 120 Hz, always-on och promotion-teknik.

Detta på grund av att Apples leverantörer helt enkelt bara har kapacitet nog att tillverka ltpo-paneler till Pro- och Pro Max-telefonerna.