TECH

Här hamnar Tiktoks nya datacenter i Europa

Illustration av Tiktoks nya datacenter som byggs i Norge.
Illustration av Tiktoks nya datacenter som byggs i Norge.

När Tiktok vill öka närvaron i Europa har valet fallit på Norge för ett nytt datacenter. Det blir det största datacentret hittills i Norge.

Norska datacenterföretaget Green Mountain har ingått avtal med Tiktok om att etablera ett nytt datacenter på ett industriområde i Hamar och Løten kommuner, norr om Oslo, i Innlandet fylke. Centret har fått namnet OSL2-Hamar.

Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Tiktok har ett ökande datalagringsbehov i Europa. I februari skrev Wall Street Journal att Tiktok har planer på att öppna två datacenter till i Europa, utöver det företaget redan har i Irland.

Det ena av de två nya ska även det byggas i Irland. Det andra hamnar alltså i Norge, står det klart nu.

Den kinesiskägda videoappen Tiktok har omkring 100 miljoner användare i USA.
Den kinesiskägda videoappen Tiktok har omkring 100 miljoner användare i USA.

Tiktok har enligt egen uppgift 150 miljoner dagliga användare i Europa. Men appen, som ägs av kinesiska Bytedance, är kritiserad för att stå den kinesiska staten nära. Det finns farhågor om den personliga integriteten för användarna och appen har kritiserats för hur algoritmerna fungerar.

Appen är förbjuden i Indien och det finns liknande förslag i USA. På flera håll i västvärlden har myndigheter, organisationer och företag förbjudit anställda att ha appen på sina jobbmobiler.

De nya datacentren ses som ett sätt för Tiktok att öka sin trovärdighet i Europa när det gäller att uppfylla EU:s regler digitala tjänster.

Blir Norges största datacenter

Det nya datacentret blir Norges största, enligt Green Mountain.

− Innlandet är en idealisk plats för våra datacenter. Här finns tillräckligt med el, godkända reglerade ytor och kvalificerad arbetskraft. Vi ser fram emot etableringen och ser fram emot vidare tillväxt i regionen, säger vd för Green Mountain, Svein Atle Hagaseth i pressmeddelandet.

Anläggningen kommer att ha en kapacitet på 150 megawatt fördelat på totalt fem byggnader. Redan i november i år kommer den första byggnaden att vara klar.

Det handlar inte om småpengar som ska investeras.

− En tumregel säger att du kan räkna med 9 miljoner dollar per megawatt i totala investeringar när ett datacenter ska byggas, sa ordföranden för datacenterföreningen, Bjørn Rønning till norska Digi.no i höstas.

”Kräver skickliga tekniker”

Green Mountain pekar på regeringens datacenterstrategi och arbetet som har lagts ner för att stödja branschen hittills som en viktig framgångsfaktor.

− En tydlig och målinriktad satsning med den nationella datacenterstrategin har varit avgörande för att företag som Green Mountain nu upplever tillväxt och stor efterfrågan på våra tjänster. Norge har placerats på den internationella kartan som en perfekt plats för datacenter, säger Hagaseth.

Företaget lovar ett ”betydande antal arbetstillfällen”, både under byggfasen och i drift. Men siffran definieras inte närmare än ”flera hundra” arbetstillfällen.

− Att driva ett datacenter av den här storleken kräver skickliga tekniker, säkerhetspersonal, städare, stödfunktioner och ledning, skriver företaget.

Enligt företaget är detta den största industriinvesteringen någonsin i Innlandet.

Artikeln publicerades först i Teknisk Ukeblad/Digi.no, och görs tillgänglig för Ny Tekniks läsare genom ett samarbete mellan tidningarna.