TECH

Sam Altman efter comebacken: ”Kommer att skrivas böcker om den här tiden”

Open AI:s vd Sam Altman. Arkivbild
Open AI:s vd Sam Altman. Arkivbild

Han petades som vd men gjorde comeback bara dagar senare. Nu vänder sig Open AI:s vd Sam Altman till medarbetarna i ett öppet brev på företagets hemsida.

Publicerad

"Ni stod upp för varandra, företaget och vårt uppdrag. En av de viktigaste sakerna för det team som bygger säker AGI är förmågan att hantera stressiga och osäkra situationer med ett gott omdöme. Toppbetyg”, skriver han i brevet som Expressen rapporterar om.

"Aldrig tidigare har jag varit mer exalterad över framtiden. Jag är extremt tacksam över allas hårda arbete i en situation som varit otydlig och utan motstycke", skriver han och fortsätter:

"Jag är säker på att det kommer att skrivas böcker om den här tiden".

Tumultet inom Open AI började med att flera anställda AI-forskare skickade ett brev till företagets styrelse där de uppges ha varnat för en kraftfull upptäckt kring artificiell intelligens (AI) som de sade kan utgöra ett hot mot mänskligheten. Bland brevets undertecknare fanns företagets forskningschef och styrelseledamot Ilya Sutskever.

Den 18 november fick Altman sparken. Skälet var något luddigt, men handlade om att han inte skulle ha varit helt ärlig i sin kommunikation gentemot styrelsen.

Bara fyra dagar senare meddelade Open AI att Altman var tillbaka som vd. Över 700 anställda – mer än 95 procent – på företaget hade undertecknat ett brev och krävt att Altman skulle få tillbaka sin gamla roll.

Sam Altman skriver nu att han inte hyser något agg mot Sutskever, som tidigare har anklagats för att ha samordnat "kuppen" mot Altman. "Trots att Ilya inte längre sitter i styrelsen, hoppas vi fortsatt kunna ha en arbetsrelation".