TECH

Meta bekräftar: Nu införs avgift för Instagram

Mark Zuckerberg, högste chef och grundare av Meta. Arkivbild.
Mark Zuckerberg, högste chef och grundare av Meta. Arkivbild.

Facebook och Instagram kommer att börja kosta pengar i EU från och med november. Men bara för de som vill ha en spårningsfri upplevelse.

Publicerad

Meta, ägarbolaget bakom Facebook och Instagram, bekräftar i ett pressmeddelande att betalversioner av Facebook och Instagram kommer att göras tillgängliga redan i november i EU. Tjänsten, som är annonsfri, kommer att kosta mellan 120–150 kronor per månad beroende på plattform och omfattning.

Meta understryker att gratisversioner, med annonser, av plattformarna fortsatt kommer att vara tillgängliga. Ändringen till betalversioner är ett svar på nya EU-regler som innebär att användare måste godkänna insamlandet av data – och därmed hotar Metas viktigaste inkomstkälla.

I pressmeddelandet säger Meta att den som betalar för Instagram eller Facebook inte kommer att "få sin information använd för annonser".

I juli stoppade EU-domstolen Meta från att, utan medgivande, kombinera data som samlats in om användare på bolagets plattformar med data från externa webbplatser.

Irlands dataskyddsmyndighet ålade i början av året Meta att betala 390 miljoner euro för att ha brutit mot EU:s integritetslagar.