TECH

IFA 2023: Här är 5 heta prylar som pekar framåt

IFA är Europas största teknikmässa för konsumentprylar.
IFA är Europas största teknikmässa för konsumentprylar.

Vikbart, bärbart och trådlöst – här är prylarna som sticker ut när Ny Teknik tar tempen på IFA, Europas största teknikmässa.

Publicerad

Internationale Funkausstellung Berlin, i folkmun kallad IFA, lockar varje år teknikintresserade från hela världen. Under ett gäng dagar, oftast på hösten, kan teknikjournalister, branschrepresentater och andra besökare spana in kommande nyheter inom konsumentteknik. 

Ny Teknik har gått igenom den stora mängden nyheter från mässan och valt ut fem spännande lanseringar du inte vill missa. 

Lenovo Legion Go – maxad bärbar spelmaskin 

Nintendo Switch tände gnistan – på sistone har vi sett något av en renässans för bärbara dataspel. Nu hakar tekniktillverkaren Lenovo på trenden med Legion Go, en handhållen Windows 11-maskin avsedd för PC-spel. Konsolen är en direkt konkurrent till bärbara Asus Rog Ally (Windows 11) och populära Steam Deck från Valve. 

Här är Sonys nya mobil – med topprestanda i mindre format

Sin storlek till trots ska Lenovo Legion Go vara en kraftfull spelmaskin som drivs med en Amd Ryzen Z1 Extreme-processor, 16 GB i snabbt LPDDR5X-minne och upp till 1 TB i inbyggd SSD-lagring. Fronten pryds av 8,8-tums pekskärm (2560 x 1600 pixlar) med en uppdateringsfrekvens på maximalt 144 Hz. Panelen har en ljusstyrka på upp till 500 nits samt 97 procents täckning av färgrymden DCI-P3. Batteriet har en kapacitet på 49,2Wh, men hur mycket speltid det gör framgår inte i dagsläget. 

En sak som får Legion Go att sticka ut är att konsolens två spelkontroller är löstagbara. På den ena av dem finns dessutom en pekplatta – vilket gör att kontrollen kan fungera som en datormus vid behov. Användarna kommer att ha tillgång till spel via bland annat Legion Game Store, tredjepartsdistributören Gamesplanet och Xbox Game Pass, Microsofts prenumerationstjänst. 

Lenovo Legion Go släpps på marknaden i november, och kommer då att kosta cirka 800 euro. 

TCL X955: Värsting-tv med bländande ljusstyrka 

Den kinesiska tekniktillverkaren TCL sticker ut hakan rejält på tv-fronten med sin nya flaggskeppsmodell X955. Det är en 98-tummare med lcd-skärm som använder en avancerad typ av miniled-lampor för bakbelysning. Bakom LCD-subtratet i skärmen finns ett stort antal miniled-chip som TCL döpt till "six-crystal". Dessa består i sin tur av sex miniled-lampor vardera.

Upplägget gör det möjligt att för tillverkaren att trycka in över 5000 dimningszoner i tv:n – som dessutom har en ljusstyrka på upp till 5 000 nits. Sammantaget ska detta ge en bildkvalitet i yttersta toppklass, med svårslagen kontrast och upp till 98 procents täckning av DCI-P3-färgrymden. TCL skryter med att det enorma antalet lokala dimningszoner ska ge en avsevärt jämnare ljusspridning än vad konkurrenterna erbjuder, och att ljusstyrkan hos X955 ska vara upp 27,5 procent högre jämfört med tidigare toppmodeller. 

TCL har ännu inte avslöjat hur mycket X955 ska kosta, men tv:n blir sannolikt inte billig.

Honor Magic V2 – vikbart från Huawei-avknoppning 

Kinesiska Huawei var bland de första att lansera mobiltelefoner med vikbar skärm. Tekniken har dock inte slagit igenom på bred front – och Huawei har dessutom i princip lämnat den europeiska mobiltelefonmarknaden. 

Nu fortsätter tillverkaren Honor att flytta fram gränserna för vad vi kan förvänta oss av vikbara lurar. Varumärket var från början ett dotterbolag till Huawei, men knoppades i november 2020 av under press från USA:s sanktioner. Köpare blev ett konsortium av kinesiska bolag, flera av dem statliga ägda. 

På IFA passade Honor på att visa upp Magic V2 – som i dagsläget är den tunnaste vikbara mobilen på marknaden. Mobilen, lanserad i juli, har en tjocklek på 9,9 millimeter i hopfällt läge. Utfälld mäter den supersmala mobilen 4,7 millimeter. Motsvarande mått hos rivalen Samsung Galaxy Z Fold 5 ligger på 13,4 mm som hopfälld, och 6,1 mm som utfälld. 

Neue klasse – här är bilen som ska säkra BMW:s framtid

För att lyckas med detta har Honor utvecklat en ny konstruktion där titan används i gångjärnet samt chassit. Och eftersom titan är starkare än aluminium och stål, har dessa delar av mobilen kunnat göras tunnare än tidigare. 

Honor Magic V2 kommer två skärmar: Dels en vikbar panel på 7,2 tum, dels en skärmyta på 6,43 tum på framsidan som används när mobilen är ihopfälld. Vidare har mobilen tre kameror, med en huvudkamera på 50 MP, Snapdragon 8 Gen 2-processor och 16 GB i minne. 

Honor Magic V2 kommer till Europa under första kvartalet av 2024.

Dolby Atmos Flexconnect – ny lösning för trådlöst tv-ljud 

Ljudteknikföretaget Dolby har precis lanserat en ny innovation som fått stor uppmärksamhet under IFA-konferensen. Den nya finessen kallas för Atmos Flexconnect, och är i grund och botten en lösning för att ansluta separata trådlösa högtalare till tv:ns inbyggda ljudsystem. Precis som namnet antyder är funktionen anpassad för det tredimensionella ljudformatet Dolby Atmos. 

Första samarbetspartner blir TCL, och enligt Dolby kommer man kunna dra nytta av inbyggda mikrofoner i tv-apparaterna för att ställa in de trådlösa högtalarna automatiskt, och optimera ljudet utifrån placeringen i olika rum. 

De första TCL-apparaterna med inbyggt stöd för Dolby Atmos Flexconnect väntas komma under 2024. 

Switchbot S10: Framtidens dammsugarrobot rullar in 

Den kan inte bara dammsuga och svabba dina golv – SwitchBot S10 kan också byta moppvattnet automatiskt när det blivit smutsigt. Dammsugarrobotar är ett segment som växer starkt inom konsumentelektronik, vilket märks tydligt på årets upplaga av IFA.

Switchbot S10 är ett exempel på att dessa maskiner blir allt mer avancerade. Manicken levereras med en ny dockningsstation som kan anslutas till vatten och avlopp i badrummet eller i köket. På så sätt blir det möjligt för S10 att automatiskt tappa av det smutsiga moppvattnet via dockningsstationen, samt fylla på nytt på samma ställe. 

Nya superdatorerna ska göra avancerad forskning möjlig

Funktionen innebär också att Switchbot S10 kan extraknäcka som en liten tankbil. Switchbot har nämligen precis även lanserat den nya luftrenaren Humidifier 2. Den kan fyllas på med vatten som S10:an hämtar från ovan nämnda dockningsstation. 

 Switchbot S10 släpps via Kickstarter i oktober, och kostar 1200 dollar.