TECH

Här är Sony Xperia 5 Mark V – med topprestanda i mindre format

Fyra mobiltelefoner på rad. Den första ligger på långsidan, och resterande tre står på högkant.
Kan nya Xperia 5 Mark V vända trenden för Sony på den globala mobilmarknaden?

Nya Xperia 5 Mark V är en Androidlur som vill visa framfötterna på kamerafronten – samtidigt som priset är relativt lågt. Frågan är om det räcker för Sonys senaste mobil i Xperia-serien.

Publicerad Uppdaterad

fakta

Sony Xperia 5 Mark V i siffror:

Operativsystem: Android 13.

Mått: 154 x 68 x 8,6 mm.

Vikt: 183 g.

Skärm: 6,1 tum, 2220 x 1080 pixlar, 21:9, 120 Hz.

Kamera: Huvudkamera på 48 MP, andra kamera på 12 MP.

Frontkamera: 12 MP.

Chip: Snapdragon 8 Gen 2.

RAM: 8 GB.

Lagring: 128 GB.

Batteri: 5 000 mAh.

Den japanska teknikjätten Sony har precis lanserat en ny premiumtelefon i den mångåriga produktserien Xperia. Premiären skedde i samband med teknikmässan IFA, som hålls i Berlin just nu.

Kaxig kameramobil med 6,1-tumsskärm

Sin vana trogen har Sony valt att ge telefonen ett något krångligt namn: Xperia 5 Mark V. Den nya nallen är både en uppföljare till fjolårets Xperia 5 IV – och ett kaxigt syskon till flaggskeppsmodellen Xperia 1 V och mellanklassmobilen Xperia 10 V, lanserade i våras.

Sonys pinfärska mobil har en högupplöst oled-skärm med bilduppdatering på 120 Hz. Skärmstorleken är något mindre än hos flaggskeppet Xperia 1 V – 6,5 tum har krympt till 6,1 tum.

Snart dags för ”Wonderlust” – då lanseras nästa Iphone

Tre mobiltelefoner ligger i vinkel mot varandra. Den första är svart, den andra vit och den tredje blå.
Sony Xperia 5 Mark V kommer i tre färger.

En annan viktig skillnad är antalet kameror. De tre objektiven som Xperia 1 V stoltserar med, har blivit till två kameror hos Sonys färska mobil. Tillverkaren spelar gärna ner betydelsen av det, och pekar i stället på att Xperia 5 Mark V är utrustad med Sonys senaste kamerasensor Exmor T for mobile.

Ny bildsensor för bättre ljusinsläpp

Det är en CMOS-sensor där fotodioder och transistorer ligger i två separata lager. Konstruktionen ger, enligt Sony, större utrymme för dioderna att fånga in mer ljus – vilket ska resultera i mindre brus och bättre bildkvalitet i mörka miljöer. Sony har också vidareutvecklat kamerans mjukvara – bland annat i form av mer effektiva maskininlärningsalgoritmer för mer detaljerade porträttbilder med bokeh-effekt.

Dessutom kan de två kameraobjektiven på baksidan ta bilder med tre olika brännvidder. Den ena kameran, som är på 16 megapixel, har en 35-millimetersekvivalent fokallängd på 16 mm, medan objektiv nummer två kan variera brännpunktens distans från kameralinsens mittpunkt. Det ger brännvidder som är 35 mm-ekvivalenta på antingen 24 eller 48 mm. Möjligheten att växla mellan 24 mm och 48 mm ska också göra sitt för snyggare foton vid närbilder eller under dåliga ljusförhållanden.

Qualcomms värstingchip under huven

Upplägget innebär också att Xperia 5 V kan ta högupplösta bilder med 2 X zoom – utan att ha en telefotokamera. För att lyckas med det tar kameran en bild med upplösning på 48 megapixlar, och trimmar ner den till ett 12 MP-foto med 48-milli­meters­­ekvi­­valent brännvidd och snävare bildutsnitt. Enligt Sony påverkas inte upplösningen och bildkvaliteten av processen, men det återstår att se.

Test: Sonys nya premiumlurar – ”Jättebra – men köp dem inte”

Hösten 2023 ska Androidmobiler som vill hävda sig vara utrustade med Qualcomms prestandachip Snapdragon 8 Gen 2. Sony Xperia 5 V är inget undantag. Chipet i luren kommer med åtta processorkärnor och grafikdelen Adreno 740. Minnet ligger för övrigt på 8 gigabyte, medan lagringskapaciteten klockar in på 128 gigabyte.

En mobiltelefon med ett spel igång på skärmen.
Xperia 5 V har ett särskilt spelläge som ska öka prestandan och minska värmeutvecklingen under tung användning.

För sin storlek på 6,1 tum har mobilen ett förhållandevis stort batteri. Det är på 5 000 mAh – vilket förvisso är detsamma som hos Xperia 5 Mark IV. Batterikonsumtionen ska ändå kunna minskas med ”upp till 20 procent” sedan i fjol. Detta tack vare mjukvaruoptimering, energisnålare kretsar (Snapdragon 8 Gen 2) och att mobilens värmeavledning vid tung användning har förbättrats, enligt tillverkaren. En tillhörande 3OW-snabbladdare ska dessutom kunna få upp mobilens batteri till 50 procent på 30 minuter.

Tufft läge på mobilmarknaden

Sony har det tufft på den globala mobilmarknaden. För att locka köparna att välja bort Samsung och Apple, satsar Sony på att kombinera vass kamerateknik med en prislapp som är lägre än konkurrenternas flaggskepp. Nya Xperia 5 V har ett startpris på 11 000 kronor. Det är en saftig summa, men tusenlappar mindre än vad de lyxigaste toppmobilerna kostar.

En svart smart mobiltelefon med lager av förstärkt skyddsglass på fram- och baksidan.
Förstärkt skyddsglass (Gorilla glass victus 2) på fram- och baksidan ska göra Sonys nya telefon reptåligare än någonsin.

Den stora frågan om det är nog för att möta konkurrensen från Androidtillverkarna Xiaomi och Motorola, som pressar ner priserna i mellanklass- och premiumsegmentet.

Sony Xperia 5 Mark V landar i svenska butiker den 29 september.