TECH

Googles nya tuffa bud – anställda får klara sig utan torkad mango och M&M:s

Google har sitt högkvarter i Silicon Valley i Kalifornien, USA. Foto: All Over Press
Google har sitt högkvarter i Silicon Valley i Kalifornien, USA. Foto: All Over Press

Sökjätten fortsätter att strama åt. För att minska kostnaderna ytterligare har Google börjat dra ner på gratis frukt, godis och andra förmåner för de anställda.

Publicerad Uppdaterad

– De har tagit bort den torkade mangon, berättar en icke-namngiven projektledare i en intervju med amerikanska The Atlantic.

Det stormar just nu hos Google, ett av världens största teknikföretag. Sökjätten är mitt uppe i en tuff lanseringen av Bard och andra nya ai-tjänster som ska försöka konkurrera med chattroboten Chat GPT från Open AI och Microsofts nya Bing.

Flaggar för fler neddragningar hos Google

Parallellt med detta måste Google bromsa in för att minska på kostnaderna. I början av året kom beskedet att 12 000 anställda måste lämna företaget – och vd:n Sundar Pichai flaggade samtidigt för att fler neddragningar var att vänta.

Läs mer: Ny Teknik Insight: AI-revolutionen – från 1940-talet till GPT-4

Google, och andra techbolag, har länge försökt bräcka varandra genom att erbjuda sina anställda olika typer av förmåner på kontoret. Google har satsat stort på området, och bolagets lyxiga bufféer har varit vida omtalade i techbranschen under många år.

Nu verkar sötebrödsdagarna vara över hos teknikjätten, åtminstone temporärt.

Lyxiga bufféer med hummer och poké bowls

The Atlantic publicerade nyligen en intervju med en Google-anställd som jobbar på kontoret i San Francisco. Personen berättar bland annat att utbudet av gratis snacks har börjat tunnas ut hos Google. Exempelvis lyser torkad mango, muffins, M&M-choklad och chips på maui-onions (en sötare löksort) med sin frånvaro numera.

Läs mer: ”Vi ska göra något magiskt” – slutade med mångmiljardfiasko

Dessutom har Google minskat på öppettiderna på kaféerna på teknikbolagets olika kontor, sagt upp 31 massörer som funnits på plats tidigare, samt begränsat hur ofta anställda kan få sina arbetslaptops utbytta, bland annat.

Minskningen av exempelvis matutbudet än dock inget nytt utan har pågått sedan Google återöppnade kontoren efter Coronapandemin, skriver Business Insider. Tidigare har anställda kunnat välja och vraka mellan rätter som poké bowls, banancheesecake och hummer – åtminstone på vissa kontor vid vissa tillfällen.

Google: Vi satsar fortfarande på förmåner

I en kommentar till The Atlantic vill Google poängtera att satsningarna på företagsförmåner kommer att fortgå.

– Vi har satt en hög branschstandard för kontorsförmåner, och kommer att fortsätta att investera i det i framtiden, säger Ryan Lamont, talesperson hos Google.

Hur ser det ut hos tech-bolagen i Sverige? Vad erbjuder arbetsgivarna för ät- och drickbart? Har något tagits bort nyligen, och vad skulle ni vilja ha? Kontakta oss!