TECH

Googles ai-modell Gemini Pro släppt i Sverige – ska göra Bard smartare

Vita bokstäver på en glasfasad, det står Google
Google lanserar sin nya kraftfulla chattbot på fler marknader. Arkivbild.

Nu blir Googles chattbot Bard smartare - även i Sverige. Den nya versionen bygger på Googles omtalade ai-modell Gemini Pro.

Publicerad Uppdaterad
Kan dubbelkolla sina egna svar.
Kan dubbelkolla sina egna svar.

Från och med 1 februari har Googles svenska version av chattboten Bard uppgraderats till den multimodala ai-modellen Gemini Pro. Enligt Google är chattboten nu ”särskilt bra på att förstå, sammanfatta, resonera, koda och planera”. 

Det går också att ”dubbelkolla” svaren genom att trycka på ”G”-ikonen. Då kommer Bard att leta efter innehåll på nätet som kan styrka eller ifrågasätta svaret. Det är Googles metod för att minska risken för att användaren blir vilseledd om chattboten hallucinerar. 

Att Gemini Pro är multimodal innebär att den utöver text också bland annat kan hantera bilder. Den engelskspråkiga versionen kommer nu att kunna generera bilder, men den funktionen finns än så länge inte tillgänglig i Sverige. 

Google visade upp tre Gemini-modeller i slutet av förra året: minstingen Nano anpassad för Android-enheter, Pro som är lagom-varianten och värstingmodellen Ultra. Vid det tillfället fick Google också stark kritik för att de demonstrerade Gemini med en video som till viss del var fejkad.