TECH

Apples hemliga AI-satsning: ”Satsar miljontals dollar varje dag”

Apple sägs ha en egen chattbot som går under namnet Ajax GPT.
Apple sägs ha en egen chattbot som går under namnet Ajax GPT.

Medan Microsoft, Google och Open AI presenterar ai-produkter på löpande band tycks Apple bida sin tid. Men enligt en ny rapport storsatsar företaget på generativ ai – och har en språkmodell som kan ge Siri nytt liv.

Publicerad

Apple sägs ha en division som kallas ”Foundation Models”, enligt sajten The Information. Namnet skvallrar om att det rör sig om artificiell intelligens byggd på den transformerteknik som gör chattbotar som Chat GPT så kraftfulla. De ingår i det som kallas foundation-modeller. 

The Information skriver att 16 personer jobbar på Apple-divisionen, som sägs ledas av företagets ai-chef, John Giannandrea. Ett av hans uppdrag när han tog den rollen 2018 var att förbättra Siri men än så länge finns det inte mycket som tyder på att arbetet burit någon frukt. 

Det kan snart bli ändring på det: enligt uppgiftslämnare till The Information har Apple tränat Ajax GPT, en stor språkmodell med fler än 200 miljarder parametrar. Det gör den större än GPT-3.5 men sannolikt en storleksordning mindre än GPT-4 (Open AI har aldrig bekräftat storleken på GPT-4).

Sägs utveckla multimodal ai

Ajax GPT skulle kunna komma att användas som en chattbot för Applecare, företagets kundsupport. Men också för att automatisera Siri-uppgifter som kräver flera steg, skriver The Verge

Trots namnet sägs Foundation Model-divisionen inte vara den enda som ägnar sig åt foundation-ai. En annan avdelning, Visual Intelligence, utvecklar en bildgenerator i stil med Dall-e och Midjourney. Därtill forskar ytterligare en grupp på multimodal ai, som kan läsa av innehåll i bilder och producera både bilder, video och text.