Paypal och Izettle om blockchain: Löser inga problem i nuläget

2018-12-04 14:27  
Bill Readly, operativ chef på Paypal, och Izettles vd Jacob de Geer blev intervjuade av Ingrid Lunden på Slush 2018. Foto: Kalle Wiklund

Mångmiljard-uppköpet, fintechs utveckling och blockkedjan. Det var några av ämnena som avhandlades när Izettle och Paypal intervjuades på tech-konferensen Slush.

På tisdagen slog portarna upp till Slush, norra Europas största konferens för teknik-startups. Evenemanget äger rum i ett regnigt och grått Helsingfors, men inne på Mässcentret i den finska huvudstaden råder en betydligt varmare atmosfär. Här har 20 000 deltagare – investerare, startup-entreprenörer och storbolag – samlats för att mingla, visa upp sina företag och låta sig inspireras av andra talare.

Det blev snabbt fullsatt när Izettles vd Jacob de Geer och Bill Ready, operativ chef på Paypal, tog plats på den största scenen på Slush för att bli intervjuade av Ingrid Lunden, redaktör på nyhetssajten Techcrunch. Samtalet leddes direkt in på Paypals uppköp av Izettle.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Affären, som blev klar i maj, är värd motsvarande 19 miljarder kronor, och är det största förvärvet någonsin för Paypal.

– Vi har velat att Izettle ska bli en del av Paypal-familjen sedan länge. De har lyckats bygga upp sin affär i flera länder samtidigt, vilket många andra på betalmarknaden har haft svårt med, sa Bill Ready från Paypal.

Ingrid Lunden: Paypal och Izettle har haft en dialog i flera år. Köpte ni bolaget för att de var på väg att noteras under våren 2018?

– Nej, så var det inte. Det var helt enkelt bättre att göra det före noteringen än efter, även om vi blir betraktade som ”wedding crashers” av vissa. Paypal har växt men vi har fortfarande en liten del av betalningarna. Vi ger konsumenterna fler val och ökar konkurrensen på marknaden genom Izettle, sa Bill Ready.

När Izettle grundades 2010 existerade knappt fintech som begrepp. På den tiden rådde ett slags bankmonopol i stora delar av världen där majoriteten av småhandlare enbart tog emot kontanter, och konsumenterna fick förlita sig på fysiska plastkort för inköp.

– Det är intressant att se var vi är nu jämför med var vi var när vi startade. Vi började för att öka valmöjligheterna. I Storbritannien dominerade bankerna och vi slog oss in, nu är det intressant att se var vi hamnar, minns Jacob de Geer.

Läs mer: Paypal köper Izettle för 19 miljarder

I kontrast till läget 2010 sker det just nu en blixtsnabb utveckling inom sektorn för finansiell teknik. Enligt Jacob de Geer har införandet av EU:s nya betaltjänstdirektiv gett en rejäl skjuts till fintech-bolagen i Europa.

– Vi ser stark innovationsgrad inom betalningar i kölvattnet av PSD2. Den nya lagen har också lett till att det poppar upp nya fintech-bolag överallt i Europa.

– Mängden av innovation som sker inom fintech just nu är hundra gånger högre än för tio år sedan. Precis som Jacob säger är det en utveckling som sker i många, många länder. Molntjänster och andra digitala plattformar gör att du kan driva ett fintech-bolag från i stort sett vilken del av världen som helst i dag, säger Bill Ready på Paypal.

Kryptovalutan bitcoin och den bakomliggande blockkedje-tekniken har tidigare pekats ut som två betydelsefulla spår för framtidens betalningar. Men i takt med att haussen har lagt sig har glansen börjat falna. Så till den grad att Techcrunch-journalisten Ingrid Lunden ber om ursäkt för att hon tar upp ämnet kryptovalutor under utfrågningen på Slush.

– Vi följer utvecklingen och har experimenterat med tekniken. Som ingenjör kan jag verkligen uppskatta möjligheten med en decentraliserad och distribuerad liggare som blockkedjan för med sig. Men det stora genombrottet kommer att ske först när vi hittar problem som enbart kan lösas med blockkedjan-teknikens distribuerade databaser. Det har inte skett än, kommenterar Bill Readly.

Läs mer: Sverige världsledande inom digitala betalningar

Även Izettle har tittat på tekniken, mer ser i nuläget inte något behov av att kunna ta betalt i bitcoin hos majoriteten av sina användare, berättade Jacob de Geer.

– Jag tror snarare att blockkedje-tekniken kanske kan bli intressant för oss backend – som en ersättare till någon av våra nuvarande tekniska lösningar.

Efterlysning: Framtidens svenska tech-stjärnor

Izettle har varit på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan hela tre gånger: 2012, 2013 och 2014.

33-llistan är årlig sammanställning av de mest lovande och innovativa teknikbolagen i Sverige.

Just nu letar vi efter bolag till 33-listan 2019. Vill du nominera ditt favorit-startup? Gå in på nyteknik.se/nominera.

Kalle Wiklund

Mer om: Slush 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt