Chalmers vill bli bli världsledande på startup

2015-02-13 15:07  
Linnéa Lindau Foto: Privat

Chalmers i Göteborg vill förstärka sin startupkultur. De närmaste 10 åren ska de investera en halv miljard i nya bolag. - Vi har spanat internationellt eftersom vi vill bli världsledande, säger Linnéa Lindau som leder det nya bolaget.

I dag är Chalmers startupverksamhet spridd på framför allt två framgångsrika inkubatorer, Encubator och Chalmers innovation.

Nu samordnas dessa i ett nytt bolag där Linnéa Lindau blir vd. I ledningen ingår också Ingvar Andersson, från Chalmersinvest och Andrzej Brud från Chalmers Innovation.

Varför gör ni det här?

- Vi vill sätta Göteborg på kartan och skapa bättre förutsättningar för sådd-finansieringen och ännu bättre kunna ta hand om alla entreprenörer och idéer, säger Linnéa Lindau.

- Nu får vi in 300 miljoner från stiftelsen och 150 miljoner i driftspengar och ytterligare lite mer pengar. Totalt är det ungefär en halv miljard som vi ska kommer använda för att få igång ännu fler nya bolag.

Vilka förebilder har ni tittat på när ni tänkt nytt?

- Vi har tittat internationellt på hur man jobbar med venture creation, men inte hittat något som var riktigt vasst. Vi har tagit lite här och lite där och skapat något unikt. Vi ska bli världsledande inom fem år.

I dag har ni ungefär 65 bolag i verksamheten. Vilka kommer att bli omskrivna snart?

- Många! Alla våra bolag är häftiga, men för att nämna några ska ni hålla ögonen på Sigmastocks, Revibe Energy, Stayble Therapeutics och 1928 Diagnostics. Håll ögonen på Gbg:s startup-scen framöver.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Start-up Chalmers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt