Bajspåsen som drar in miljoner

2009-11-05 14:24  
Endast för engångsbruk

2,6 miljarder människor i världen saknar tillgång till en toalett. Stockholmsföretaget Peepoople har utvecklat en engångstoa i form av en påse som de senaste åren testas framgångsrikt i Kenya, Bangladesh och Indien.

Påsen är tillverkad av nedbrytbar plast och innehåller urea som startar en nedbrytningsprocess, höjer PH-värdet och dödar bakterier, virus och parasiter som kan orsaka sjukdomar.

Nu investerar riskkapitalfonden Sting Capital tillsammans med affärsänglar tre miljoner kronor i företaget. Målet är att starta produktion 2010.

- Vi håller på att färdigställa utvecklingen av den första högkapacitetsproduktionslinan. Sedan under våren 2010 skall den konstrueras, byggas ihop och testas med målet att börja leverera Peepoos i stor skala augusti 2010, berättar företagets nytillträdda vd Karin Ruiz, med ett förflutet på bland annat Capio, Invest in Sweden Agency och Tetra Pak.

Produktionen kommer att ske i Sverige och för att få igång en storskalig tillverkning av påsaren kommer det att behövas mer pengar enligt Karin Ruiz.

Under nästa år ska Peepoo, som påsen kallas, testas i stor skala i Kenya och Bangladesh i samarbete med biståndsorgan från Holland och Tyskland samt lokala organisationer.

Påsarna delas ut bland befolkningen och efter att de använts grävs de ner som gödningsmedel, antingen av användarna själva eller efter att de har samlats in centralt.

Upphovsman till påsarna är Anders Wilhelmson, arkitekt och professor på KTH i Stockholm. Konceptet med användning av nedbrytbar plast och hygienprocessen med urea har utvecklats i samarbete med KTH och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Företaget har för närvarande fyra anställda.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt