Genanalys kan ersätta djurförsök

2015-08-03 05:00  
Anki Malmborg Hager är vd för Senzagen, som har utvecklat ett allergitest som ersätter djurförsök. Företaget tog plats på 33-listan vid den regionala finalen i Lund i början av mars.

33-LISTAN. Kan solkrämen ge hudallergi eller bekämpningsmedlet astma? Ett svenskt test baserat på genanalys ger svaret – utan djurförsök. Nu satsar företaget bakom testet internationellt.

Sedan två år tillbaka får kosmetika inte testas genom djurförsök. Det har EU beslutat. Men branschen ännu inte har enats om vilka djurfria metoder som ska ersätta försöken. Bland de tester som återstår i slutfasen av utvärderingen finns ett svenskt allergitest, utvecklat av avknoppningsbolaget Senzagen. Testet bygger på hur 200 gener i mänskliga celler reagerar på det ämnen som testas.

- Vårt test har en tillförlitlighet på 90 procent, medan djurförsök hamnade runt 75 procent, konstaterar Anki Mamborg Hager, vd för Senzagen.

I mars lanserade företaget det första testet på marknaden som analyserar hur olika ämnen påverkar luftvägarna. Testet avläser hur 389 mänskliga gener reagerar på ett ämne. Det nya testet har rönt stort intresse hos branscher som livsmedelsindustrin, läkemedel samt tillverkare av bekämpningsmedel.

- Det har verkligen varit omtumlande. Nu gäller det att hålla tempot hela vägen.

Bolaget var en av nykomlingarna i året Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över de 33 hetaste unga teknikbolagen i Sverige. Att kvala in blev en vändpunkt, inte minst eftersom företaget även kammade hem ett extrapris på 250 000 kronor på galan - "Årets titthålsinvestering” från statliga Almi Företagspartner.

- Det blev en vändpunkt. Nu har vi beslutat oss för att satsa snabbare internationellt än vi först tänkt.

På agendan finns planer på en filial i Kalifornien, att hitta nya distributörer sam att hitta tre kontraktslabb (CRO) i USA och Tyskland som kan utföra företagets test på licens. Men innan dess måste företaget ta in nya pengar.

Senzagen

Gör: Allergitest som ersätter djurförsök.

Ort: Lund.

Startår: 2010.

Anställda: 5.

Omsättning 2014: 1,6 Mkr.

Riskkapital: 4 Mkr.

Huvudägare: Grundarna privata investerare och LUIS.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Få senaste tekniknytt i ditt sociala flöde!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt