ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

Satsning på labb ska accelerera svensk 5g-utveckling

Sverige har under de senaste decennierna varit ledande i utvecklingen av både it- och telekomteknik. Men, med 5g har situationen varit en annan. Vid Luleå tekniska universitet vill de nu få fart på svensk 5g-teknik.

Publicerad Uppdaterad

Det var i Luleå som världens första GSM-samtal (2G) ringdes i labbmiljö i början av 1990-talet. När teknikutvecklingen trettio år senare har nått den femte generationen vill man vid Luleå tekniska universitet (LTU) återigen vara drivande i teknikutvecklingen.

– I Sverige har vi tidigare varit etta bollen när det kommer till nya tekniker inom telekom och it. Tyvärr ligger vi lite efter när det kommer till utrullningen av 5g. Vi vill därför vara en katalysator för att ge fart åt utvecklingen i Sverige, säger Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem på LTU. Han utvecklar:

– Telekom och it växer nu ihop efter att tidigare varit två separata områden och vi får tillgång till data på ett helt nytt sätt. Allt finns i molnet nu. Med vår plattform vill vi vara med och driva innovationer och fortsätta vara en ledare i teknikutvecklingen internationellt.

I våras öppnades en ny 5g-testbädd med inomhussystem i Luleå och ytterligare fyra laboratorier kommer att byggas i Storuman, Övertorneå, Luleå och Skellefteå. I Luleå fanns sedan tidigare även en 5g-mast utomhus.

– 5G är en teknik som är mer för industrin än för vanliga konsumenter. Här uppe i norr är vi nära kluster av it- och telekom-bolag och slutanvändare som gruvbolag och sågverk. Med våra testbäddar och laboratorium vill vi vara en möjliggörare för innovationer och en mötesplats för näringslivet och akademin. Inomhusmiljön för 5g i Luleå var en av de första som öppnade i Norden och var ganska banbrytande, säger Karl Andersson och utvecklar:

– Det här ska vara en öppen miljö, långt från skarpt läge. Det finns inga betalande kunder som hänger över axeln och förväntar sig avbrottsfri drift, utan man ska kunna testa idéer och göra fel.

Ett av de områden som man kommer fokusera på vid testbädden är edgeteknik.

– Edgetekniken har funnits på konceptnivå ett tag nu och det har diskuterats på konferenser. Vi tar nu tag i frågan på riktigt och bygger upp en dynamisk edgemiljö, något som vi är rätt tidiga med, säger Karl Andersson.

I första hand riktar projektet in sig mot små- och medelstora företag. Ett sådant bolag som deltar är BI Nordic AB, ett it- och telekombolag som utvecklar system och metoder för analys av stora datamängder.

– För oss är det väldigt intressant med 5g kopplat till de verktyg och system som vi tillverkar. Vi arbetar redan idag med 5g, framförallt med Boliden som nu ställer om sin gruvdrift för att kunna sköta sina maskiner med fjärrstyrning. Fjärrstyrning av gruvdrift kräver ett snabbt och säkert nät, vilket vi kan uppnå med 5g, säger Micke Eriksson, vd för BI Nordic AB.

Även större företag är involverade i projektet. Telia och Ericsson har utvecklat det 5g-system som används i testbädden i Luleå. Samarbeten med större bolag är även till gagn för projektets mindre aktörer.

– Stora företag som Ericsson och Telia har större kontaktnät och tillgång till tekniska apparaturer och system som mindre företag inte har. För att nå en stark tillväxt är det viktigt att små och stora bolag arbetar tillsammans, säger Karl Andersson.

Läs mer på ltu.se

Annonsinformation:

Luleå tekniska universitets inomhussystem för 5G är utvecklad av Ericsson. Det så kallade 5G Radio Dot System finns primärt installerat i forskningslaboratorier, men även studentföreningarna LUDD och XP-el har tillgång till 5G-nätverket för student- och utbildningsrelaterade projekt. Nätverksoperatör är Telia. 5G-satsningen finansieras av Labbfonden vid Luleå tekniska universitet och Kempestiftelserna.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.