ANNONS FRÅN LONGi

Från kraftanläggningen till bostadstaket

De allra bästa solpanelsmodulerna har nu anpassats för universell användning. LONGis innovativa Hi-MO5-modul har kommit lagom för att bekämpa stigande energipriser.

Publicerad Uppdaterad

Energipriserna har stigit, liksom antalet sökningar på Google på termer som ”energieffektivitet” och ”energisparande”. Vi har aldrig behövt innovation mer för att förändra vårt sätt att generera energi och hur vi använder den. Inom energisektorn blir innovation emellertid mer märkbar när vi ser den i stor skala. Om en hel kraftanläggning förbättrar sin energiproduktion genom att använda ny teknik så kan den extra energin innebära el till hundratals fler hushåll. Därför är det helt naturligt att företag som arbetar med innovation inom energi fokuserar på hur energibolagen kan förbättra den teknik de använder, snarare än på vad konsumenten använder.  

Men nu blir dessa innovativa fördelar, som tidigare bara fanns tillgängliga för storskaliga kraftanläggningar, även tillgängliga för allmänheten. Husägare och småföretag som vill ha solpaneler på taket kan nu köpa samma solpanelsmoduler till sina tak som dem som deras energibolag använder.  

Den största tillverkaren av solpanelsmoduler i världen, LONGi, utvecklade 2020 en banbrytande, högeffektiv solpanel för användning i stora solcellsparker och nu har den panelen, ”Hi-MO5”, anpassats till tak för användning på bostadshus. I praktiken innebär det att installatörer kan använda den anpassning av Hi-MO5 som passar bäst, en 60-cells-, 66-cells- eller 72-cellsmodul.  

Vilka av solcellsparkernas fördelar kan då husägare eller småföretagare dra nytta av? Vanliga paneler har vanligtvis en effektivitet på 15 - 17 %. Högeffektiva solpaneler erbjuder en märkbart högre prestanda jämfört med vanliga modeller, de levererar mer elektricitet och reducerar potentiellt ägarens elräkning i högre grad. (För många innebär detta att de i större utsträckning kan mata energi tillbaka till nätet i stället för att ta från det). Effektiviteten för LONGi Hi-MO5-modul är 21,3 %.  

Med en vikt på knappt 21 kilo är denna takmodell för hus och mindre företag hanterbar vid installation då den väger mindre än 23 kilo, vilket är den övre viktgräns som en enskild person anses kunna hantera på ett tak.  

Men det kanske allra mest anmärkningsvärda är hur väl denna modul klarar svåra förhållanden som hårt väder. Även i stekande sommarhetta när påfrestningarna på solenergikomponenter vanligtvis är som störst, fortsätter den här modellen att prestera och har även överträffat sina föregångare i tester som involverat hagel och extrem vind.  

En ledande leverantör av solpanelsunderhåll utvärderade nyligen dessa uppgifter i Grekland, där stark hetta och stora temperaturskillnader mellan dag och natt är särskilt utmanande. MainTech, ett Aten-baserat företag, jämförde energiproduktionen mellan Hi-MO5 och moduler från andra tillverkare i närliggande installationer som annars var desamma. Hi-MO5-modulerna producerade mer elektricitet, och klockade in på 1 550 till 1 590 kWh/kW per år, medan de andra solpanelsmodulerna genererade mindre än 1 500 kWh/kW. Speciellt när temperaturen översteg 40 grader var Hi-MO5s toppgenerering av energi 5 % högre än modulerna från andra tillverkare.  

Detta var en av anledningarna till att energibolaget FEDA i Andorra installerade LONGi Hi-MO5-moduler på sin nya anläggning i bergig terräng mitt i Pyrenéerna. Projektledningsföretaget som utförde installationen uppgav LONGis höga nivå av tillförlitlighet som särskilt avgörande. Visserligen är det så att i bergsregioner resulterar varje byte i betydande extra logistik- och installationskostnader, men enskilda hushåll eller företagsägare kan inte ta större risker än stora energianläggningar.  

En del av tillförlitligheten består i att leverera nya moduler i tid och i perfekt skick, samtidigt som man hittar sätt att minska transportkostnaderna så mycket som möjligt - och sänka modulernas koldioxidavtryck. När juryn för det prestigefyllda Intersolar AWARD 2021 utsåg LONGi Hi-MO5-modul till vinnare, framhöll de att företaget tillförde en oväntad innovation till grundsystemet för Hi-MO5 på just detta sätt med ”smart logistik och hantering” som skapade en viktig ”kostnadsminimerande potential”. Modulen blev till och med certifierad för sitt låga koldioxidavtryck av Certisolis, det officiella franska test- och certifieringsorganet.  

Effektivare, tillförlitligare, lägre koldioxidavtryck - och nu mer tillgängliga. Dessa innovationer betyder mycket på industriell nivå, men även på individuell nivå. De innebär inte bara billigare förnybar energi och mer pålitlig el för små kommersiella solpanelsinstallationer och husägare, de ger också trygghet.