Samhälle

WHO: Inte akut att massvaccinera mot apkoppor

Mer än 100 fall av apkoppor har nu bekräftats utanför Afrika – i Europa, USA, Kanada och Australien. Foto: Courtesy of CDC/MEGA

Det finns inget akut behov av att massvaccinera mot apkoppor för att stävja det pågående utbrottet. Vanliga åtgärder som att hålla god hygien räcker, den slutsatsen drar Världshälsoorganisationen WHO, rapporterar Reuters.

Publicerad

I helgen hade minst 80 sjuka konstaterats och ungefär 50 misstänkta fall utreddes. Sjukdomsfall har bland annat hittats i Europa, USA, Kanada, Australien och Israel.

USA förbereder sig på att ge vaccin till personer som har haft närkontakt med smittade. Storbritannien har erbjudit vaccin till viss vårdpersonal och Tysklands regering har meddelat att man utreder möjligheterna till vaccinering.

Den omedelbara tillgången på vaccin och antivirala läkemedel är dock relativt begränsad, säger Richard Pebody som leder WHO Europas avdelning för högriskpatogener, till Reuters. Han bedömer att smittspårning och karantän för de sjuka är tillräckliga åtgärder för att stoppa smittspridningen.

Hur sprids apkoppor?

Apkoppor sprids inte heller lika lätt som till exempel coronaviruset och i det pågående utbrottet har ingen hittills blivit allvarligt sjuk.

Det är oklart hur utbrottet har uppstått. Forskare försöker ta reda på hur smittspridningen har börjat och om det är något i viruset som har förändrats, men det finns ännu inte bevis för att viruset ska ha muterat, enligt WHO.

Fakta: Apkoppor

Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, reder ut vad vi vet om viruset.

Vad är apkoppor?

– Man har känt till det här viruset i apor sedan 1950-talet. Varje djurslag har sina egna koppor, vi människor hade närbesläktade smittkoppor som utrotades 1980. Smittkoppor har varit ett enormt problem i mänsklighetens historia. Det kan man se redan på gamla mumier. I mer överblickbar tid, som 1700-talet, så vet vi att i varje familj var det flera unga som dukade under av smittkoppor.

Hur dödligt är apkoppor?

– I de länder där det förekommit i större utsträckning, vilket är i Central- och Västafrika, har en dödlighet på en till tio procent rapporterats. Men då måste man komma ihåg att det är i en afrikansk kontext där folk inte är lika välnutrinerade och där det inte finns samma tillgång till sjukvård, så det går inte att direktöversätta. Det finns inte så mycket data, särskilt inte på hur det beter sig i vår del av världen. Det finns också olika genetiska varianter av viruset med olika allvarlighetsgrad, så det går inte att uttala sig om innan vi vet mer.

Varför sprids apkoppor i Europa nu?

– Tidigare har det rört sig om något enstaka smittfall hos någon som varit i till exempel Nigeria. Det har också smittat människor från importerade djur. Skillnaden nu är att det smittar mellan människor i Europa på ett sätt som inte skett tidigare. Det rör sig också om ganska många fall. Nya stammar av viruset kan uppträda, och om det är vad som har skett så är det här en stam som har lättare att smitta människor emellan.

Vad skiljer apkoppsviruset och coronaviruset åt?

– Apkoppor är ett DNA-virus medan coronaviruset är ett RNA-virus. DNA-virus är betydligt stabilare, vilket innebär att man inte behöver vara orolig för att de anpassar sig så snabbt. Det vill mycket till och tar lång tid innan de anpassar sig till människan.

– Apkoppor sprids inte heller lika lätt som coronaviruset. Det krävs nära kontakt för att bli smittad. Men det är klokt att man gör det till en allmänfarlig sjukdom så att alla fall blir anmälda och alla kontakter utredda, det gäller att kväsa det i sin linda.