Unga använder medicin mot ångest längre tid än rekommenderat

2018-08-08 10:57  
Genrebild på depression. En ung kvinna ligger i en säng med en karta tabletter bredvid sig. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Många tonåringar och unga vuxna i Sverige använder ångestdämpande medicin under längre tid än rekommenderat, visar en studie från Karolinska institutet.

– Den höga andelen som får bensodiazepiner utskrivna under en längre period är alarmerande, säger Anna Sidorchuk, epidemiolog på KI och studiens huvudförfattare, till SR Ekot.

En tredjedel av personer i åldrarna 18-24 år som behandlas med bensodiazepiner fick det utskrivet över sex månader i sträck. Medlen ska helst inte användas längre än fyra veckor, enligt svenska och internationella rekommendationer.

Läs mer: Antidepressiva effektiva – trots allt

Studien baseras på åren 2006-2013 men resultaten ligger i linje med statistik från senare år, enligt Socialstyrelsen, som arbetar med en utvärdering.

Läs mer: Högre dödsrisk bland stressade män

– Vi ser oroande på utvecklingen av depression och ångest för barn och unga. Vi kan inte just nu uttala oss om det är en ändamålsenlig förskrivning eller inte, säger enhetschef Maria State till Dagens Nyheter.

Mer om: Ångest Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer