Huaweichefen: USA kan inte krossa oss

2019-02-19 07:12  
Ren Zhengfei, Huaweis grundare, vid en pressträff den 15 januari i år. Foto: Vincent Yu

Huaweis grundare Ren Zhengfei avfärdar trycket från USA i en intervju med brittiska BBC.

– Det finns inget sätt som USA kan krossa oss. Världen kan inte lämna oss för att vi är mer avancerade, säger han.

Även om USA övertygar fler länder att inte använda Huawei temporärt så kan bolaget då helt enkelt skala ner sin verksamhet, enligt Ren Zhengfei.

– Även om ljuset släcks i väst, så kommer östern fortfarande att skina. Och om det blir mörkt i norr, så har vi fortfarande syd. USA representerar inte världen. USA är bara en del av världen, säger Ren i BBC-intervjun.

Läs mer: Tidslinje: Händelserna som skakat telekomjätten Huawei

Den kinesiska teknikgiganten, som steg för steg tagit marknadsandelar på mobilmarknaden och utbyggnaden av mobilnät, har den senaste tiden stött på patrull. Länder som Australien, USA och Nya Zeeland har stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av nästa generations mobilnät, 5g, till följd av en oro för bolagets kopplingar till den kinesiska staten.

”Kommer aldrig spionera”

Farhågorna rör att tekniken skulle kunna användas för spioneri, något som Ren fortsatt kraftigt avvisar. Han säger att så kallade bakdörrar saknas, och understryker att han inte skulle riskera kundernas avsky för något sådant. Han säger sig också ha fått regeringens försäkran i frågan.

– Vårt företag kommer aldrig att bidra till några spionerihandlingar. Om vi gör något sådant, så kommer jag att stänga ner företaget, säger han till BBC.

Ytterligare politisk press kommer från USA, vars utrikesminister varnat landets allierade från att använda sig av Huaweis teknik, och att sådan användning kan påverka relationerna till USA.

Satsar på Storbritannien

Ytterligare ett problem för Huawei och för Ren personligen är att hans dotter, företagets finanschef Meng Wanzhou, hålls kvar i Kanada sedan USA framfört misstankar om att hon bland annat varit delaktig i att bryta mot Iransanktioner.

– För det första så protesterar jag mot vad USA har gjort. Den här typen av politiskt motiverade handlingar är inte acceptabla, säger han, och tillägger att ärendet om dotterns eventuella utlämning till USA kommer att avgöras i domstol.

Läs mer: Skandalerna som skakar Huawei

I Storbritannien är det fortfarande okej för mobiloperatörer att använda sig av Huawei, och Ren lovar fortsatta investeringar i landet.

– Om USA inte litar på oss, så kommer vi i ännu större utsträckning skifta våra investeringar från USA till Storbritannien.

Mer om: Huawei USA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer