SAMHÄLLE

Försvaret tvingas betala för PFAS-föroreningar

Försvarsmakten döms att betala skadestånd till Uppsala Vatten efter att ha förorenat vattentäkter med PFAS. Arkivbild.

Försvarsmakten ska ersätta Uppsala Vatten ekonomiskt efter att ha förorenat dricksvatten. Det slår Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt fast.

Publicerad Uppdaterad

Mark- och miljööverdomstolen går på Uppsala Vattens linje och anser att de PFAS-föroreningar i mark och grundvatten kommer från Försvarsmaktens utsläpp. Enligt domen ska Försvarsmakten betala skadestånd till Uppsala Vatten för kostnader som det kommunala bolaget haft för att rena vattnet.

Uppsala Vatten stämde från början Försvarsmakten på 215 miljoner kronor. Summan skulle täcka kostnader för den sanering som redan har gjorts men även framtida kostnader. Men domstolen anser inte att det är lämpligt att bestämma ersättning för framtida skador med hänsyn till osäkerhetsfaktorer.

Efter att det kommunala bolaget upptäckte PFAS-föroreningarna 2012 började Uppsala Vatten rena vattnet. Enligt bolaget kommer föroreningarna från brandskum som Försvarsmakten använt på Ärna flygplats i kommunen.

Domen är en överklagan av en dom från 2021 då en oenig mark- och miljödomstol inte ansåg att Försvarsmakten behövde ta ansvar för de PFAS-föroreningar som finns i vattnet i Uppsala

I dagsläget överskrider inte dricksvattnet Livsmedelsverkets gränsvärden för PFAS. Men den 1 januari 2026 börjar nya regler att gälla som kan innebära att gränsvärdena överstigs.

FAKTA

Många dricksvattenkällor förorenade av PFAS

Många av världens dricksvattenkällor har nivåer av “evighetskemikalierna” PFAS som överskrider gränsvärdena.

Det visar den första globala kartläggningen av PFAS-föroreningar i yt- och grundvatten som gjorts av forskare vid bland annat University of New South Wales i Australien, rapporterar Vetenskapsradion.

Ian Cousins, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, anser att fynden är mycket oroande eftersom PFAS är kopplat till både miljö- och hälsoproblem.

Samtidigt kommer ämnena – som används i alltifrån stekpannor till brandskum – att finnas kvar under lång tid eftersom de bryts ner så långsamt.

– Det kostar så mycket pengar att ta bort det från dricksvatten, och det går inte att ta bort från alla hav eller alla ytvatten som finns, säger Cousins till radion.

Kartläggningen bygger på runt 45 000 mätningar i yt- och grundvatten världen över. I grundvattenprover utan kända föroreningskällor överskred sex procent gränsvärdena för säkert dricksvatten, enligt de riktlinjer som finns i EU. Enligt Kanadas riktlinjer var siffran 69 procent.

Forskarna bakom studien, som publiceras i tidskriften Nature Geoscience, tror att problemet är ännu större eftersom många pfas-ämnen aldrig undersökts i miljön.

FAKTA

PFAS

PFAS är en förkortning av poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

Det finns flera tusen olika PFAS-ämnen. De började framställas i mitten av 1950-talet och har ansetts användbara eftersom de tål höga temperaturer och har förmågan att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.

Eftersom de är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön.

Att återkommande få sig PFAS under lång tid skulle kunna påverka hälsan. Foster, spädbarn och barn tros vara extra känsliga. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer.

Källa: Livsmedelsverket