SAMHÄLLE

PFAS från bekämpningsmedel i frukt och grönt

Persikor som odlats inom EU hör till de frukter som sticker ut. 2021 innehöll 35 procent av persikorna PFAS som härrörde från bekämpningsmedel, enligt en rapport från Pesticide Action Network. Arkivbild.

I frukt och grönsaker hittas allt oftare rester av PFAS-kemikalier som används i bekämpningsmedel.

En fara för både miljö och människor, anser organisationen Pesticide Action Network (PAN).

PFAS finns i 37 olika bekämpningsmedel som är godkända för användning inom EU. Det ger avtryck i den mat vi äter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här