SAMHÄLLE

Flera gripna efter jordskredet på E6 – kopplas till bygge

Bild från skredet. Arkivbild.

Två personer anhölls misstänkta för att ha orsakat raset på E6 i Stenungsund. De båda personerna, som nu har släppts, kopplas till byggarbetsplatsen i närheten av motorvägen, rapporterar TV4 Nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

De är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Polisen har tagit datorer, telefoner och papper i beslag.

En tredje person var också tidigare frihetsberövad, men släpptes efter förhör under onsdagen, rapporterar TV4 Nyheterna.

På onsdagseftermiddagen släpptes även de två anhållna på fri fot.

Brottsutredning

– Vi har haft en brottsutredning som pågått under ett antal månader och det är arbetet i den utredningen som gör att misstankarna nu byggts upp och att vi kan agera, säger chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson till TV4 Nyheterna.

Han uppger att polisen har gjort ett antal husrannsakningar och att man arbetar med tillslagen, men han vill inte säga om fler ska gripas.

Skredet, vid E6 i höjd med Stenungsund, inträffade natten mellan den 22 och 23 september förra året. Flera bilar och lastbilar samt en buss drabbades i skredet, som orsakade stora skador i landskapet. Tre personer skadades lindrigt.

Vid arbetsplatsen pågick ett planerat bygge av en företagspark för industri, lager och kontor. Enligt medieuppgifter ska det i samband med bygget ha dumpats stora mängder schaktmassor i närheten av motorvägen, på mark som inte höll för belastningen.

FAKTA

Jordskredet vid E6

Jordskredet inträffade natten mot lördagen den 23 september vid E6 i höjd med Stenungsund.

Skredet startade vid 01.20 på natten. Klockan 01.46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Vägen förstördes helt i båda riktningarna. Flera bilar körde över kanten som uppstod då vägen bröts upp och fastnade nedanför. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Vägen har fortfarande inte öppnat för trafik.

Fel i underlaget

SVT Väst rapporterade i februari att det fanns avgörande fel i underlaget bakom bygget. Bland annat visade en karta, som påverkade bedömningen av skredrisken, att marken bestod av berg och därmed skulle tåla hög belastning – något som inte stämde.

De anhållna kopplas till byggarbetsplatsen.

Sedan raset har området varit avstängt och trafiken har fått ledas om. Tanken är dock att E6 ska kunna öppna igen under hösten.