Det här var orsaken till kraschen med Jas 39 Gripen i somras

2018-09-20 11:34  

Jas Gripen-planet kraschade utanför Ronneby i slutet av augusti. Utredningsledare har nu fått svar på vad planet kolliderade med.

Statens haverikommission har kommit fram till att det var en flock av fågelarten storskarv som kolliderade med ett Jas Gripen-plan utanför Ronneby i slutet av augusti, rapporterar P4 Blekinge.

– Vi har analyserat fem ”tussar” som vi hittat i planet och alla visar att det rör sig om storskarv, säger utredningsledare Stefan Carneros till radion.

Läs mer: Ett Jas Gripenplan kraschade utanför Ronneby

En radarbild i samband med kraschen visar att det rörde sig om en större fågelflock. Jas 39 Gripenplanet kolliderade med fåglarna den 21 augusti och pilotens varningslarm följdes av ett haverilarm. Piloten försökte först återvända och landa, men bedömde snart att det inte gick att manövrera och flyga vidare – vilket slutade med att han sköt ut sig utan fysiska skador.

Haveriutredningen pågår fortfarande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer