Trumps Tullar

Donald Trumps strafftullar mot omvärlden förändrar spelplanen för många företag.

Allt du behöver veta om Trumps tullar och handelskonflikten med EU och Kina

Donald Trumps aggressiva tullpolitik har ritat om spelplanen för internationell handel. Med plötsliga beslut om strafftullar mot EU, fordon och tusentals varor påverkas både världens börser och svenska företag. Här sammanfattar vi de viktigaste händelserna kopplade till Trumps tullar.

Publicerad Senast uppdaterad

9 maj: Första handelsavtalet klart för Trump

Ett första handelsavtal är i hamn för USA och president Donald Trump. Detta med Storbritannien som motpart.

Stål, aluminium, fordon och jordbruksprodukter är några varor som omfattas.

Något försenad ger Trump beskedet vid en pressträff i Vita huset. "Ett genombrott" och "ett historiskt avtal", enligt USA:s president.

– Det här det första i en rad av avtal, säger Trump på presskonferensen utan att nämna några andra länder.

Klart är i alla fall att avtalet med Storbritannien är det första sedan Trump i början av april meddelade sina kraftiga höjda tullar i anslutning det som presidenten benämnde "Liberation Day" – något som utlöste kraftiga börsfall. Tullhöjningarna har därefter satts på paus. Enligt Trump har nu Storbritannien och USA förhandlat under de senaste fyra veckorna och slutgiltiga detaljer kommer inte att presenteras förrän de kommande veckorna.

Handelsavtalet mellan USA och Storbritannien kan bäst beskrivas som ett symboliskt steg med ett begränsat ekonomiskt värde, enligt bankekonomen Robert Berqvist.

– Det här är ett ramverk fyllt med alltför många frågetecken.

Robert Berqvist säger att förväntningarna på avtalet mellan USA och Storbritannien hade pumpats upp från amerikanskt håll inför torsdagens presskonferens i Vita huset, men att de inte infriades.

– Det har varit väldigt stora bokstäver inför detta, och än så länge är avtalet skrivet med ganska små bokstäver. Det finns en obalans jämfört med förhoppningarna, men det är viktigt att man tar ett steg framåt, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på storbanken SEB.

6 maj: Källor: EU kan införa USA-tullar på 100 miljarder euro om förhandlingar misslyckas

EU planerar att införa ytterligare tullar på amerikanska varor till ett värde av ytterligare 100 miljarder euro om förhandlingarna mellan EU och USA inte leder till ett tillfredsställande resultat. Det uppger insatta personer för Bloomberg News.

De föreslagna vedergällningsåtgärderna kommer att diskuteras med medlemsländerna redan på onsdag och konsultationerna väntas pågå i en månad innan den slutliga listan på varor beslutas.

Det var USA:s president Donald Trump som drog i gång tullkriget. Trump aviserade i början av april att USA ska införa tullar på 20 procent på varor från EU. 

2 maj: Kina överväger inleda handelssamtal med USA – upprepar krav

Kina överväger möjligheten till att inleda handelssamtal med USA. Enligt en talesperson för det kinesiska handelsdepartementet har amerikanska tjänstemän kontaktat Kina genom relevanta parter flera gånger för att få till samtal.

Samtidigt upprepas begäran om att USA ska ta bort samtliga ensidiga tullar, och att det vore en brist på uppriktighet och att ytterligare äventyra det ömsesidiga förtroendet ifall så inte sker.

”Om USA vill prata bör de visa sin uppriktighet och vara beredda att korrigera sina felaktiga metoder och upphäva de ensidiga tullarna”, uppger talespersonen.

30 april: Tullsmocka för Kina och Trump höjer tonläget

Den kinesiska tillverkningsindustrin tappar fart i spåren av Donald Trumps handelstullar.

Det visar inköpschefsindex, en viktig indikator för konjunkturen och marknaden som publiceras av landets officiella statistikbyrå. Indexet landade på 49, en betydande minskning jämfört med 50,5 i mars. Det var också under analytikernas samlade prognos.

– Det är definitivt sämre är befarat. Det visar att tullarna har börjat bita, säger Robin Xing, chef för storbanken Morgan Stanleys chefsekonom för Kina, i en tv-intervju med Bloomberg.

Minskningen är den största sedan december 2023 och den första formella signalen om tillståndet för Kinas ekonomi sedan Trump slog till med tullar om 145 procent på många kinesiska varor.

Samtidigt säger USA:s president Donald Trump att Kina förtjänar de kraftiga tullar han infört mot landet och att han tror att Peking i slutändan kommer att få bära kostnaden snarare än amerikanska konsumenter.

– Kina kommer förmodligen att få äta upp tullarna, säger Trump i en intervju med ABC News.

Presidenten medger att hans 145-procentiga tullar på många kinesiska varor går att likställa med ett handelsembargo.

– Det är bra, de förtjänar det, säger Trump.

– De kan i princip inte göra affärer med USA.

28 april: Osannolikt med ny tullpaus och Kina biter ifrån

Det är osannolikt att USA utfärdar ännu en paus för tullarna mot omvärlden. Det säger president Donald Trump vid en pressträff enligt Bloomberg News.

Presidenten menar att finansmarknaderna nu verkar börja anpassa sig till USA:s handelspolitik och att han sedan tidigare uppgett att det skulle blir en övergångsperiod, men att folk inte förstått det tidigare.

Den kinesiska utrikesministern Wang Yi kallar i ett uttalande ”vissa länders” sätt att pressa andra och skapa "orättvisa handelskrig" för "extremt själviskt".

Ministern nämner inte specifikt USA, men säger vidare att beteendet enbart kommer att slå tillbaka.

Kommentaren gjordes enligt en kinesisk kommuniké i samband med att Wang Yi mötte sin uzbekiska motsvarighet.

I nuläget ligger USA:s tullar mot Kina på 145 procent. Kina har kontrat med tullar mot USA på 125 procent.

23 april: Kinatullar kommer att sänkas och USA i möte med Indien

USA:s tullar på kinesiska varor på 145 procent är en ”mycket hög nivå”, säger presidenten Donald Trump – och tillägger att nivån kommer att ”sänkas avsevärt”.

– Det kommer inte att vara i närheten av den siffran, säger han till reportrar, men tillägger att den inte heller kommer att ligga på noll.

Uttalandet kommer efter uppgifter om att USA:s finansminister Scott Bessent på ett möte för investerare ska ha sagt att tullkriget mot Kina är ohållbart och att han förväntar sig att situationen kommer att trappas ned.

Bessent ska ha sagt att själva förhandlingarna med Kina kommer att bli "ett slit", men med tanke på dagens tullnivåer anser inget av länderna att "status quo är hållbart".

Donald Trump undvek dock att bekräfta om även han ser den rådande situationen – där Kina har svarat med egna tullar på 125 procent på amerikanska varor – som ohållbar. I stället betonar han att USA har det bra med Kina.

USA har också haft möte med Indien. Mötet mellan USA:s vicepresident JD Vance och Indiens premiärminister Narendra Modi var givande, meddelar länderna.

16 april: Kalifornien stämmer Trump – vill häva tullarna

Delstaten Kalifornien hoppas nu kunna stoppa USA:s president Donald Trumps tullar. Guvernör Gavin Newsom kallar dem olagliga, och begär att en domstol omedelbart stoppar dem.

I en stämningsansökan som ska lämnas in till norra Kaliforniens distriktsdomstol menar delstaten att Trump inte har rätt att införa de tullar som utlöst globalt handelstumult.

Trump baserar exempelvis tullarna mot USA:s grannländer på en lag, International Emergency Economic Powers Act, som innebär att presidenten kan agera mot utländska hot. Men den gäller inte sådana här fall, enligt Kalifornien, utan Trump måste gå via kongressen om han vill införa tullar.

”President Trumps olagliga tariffer utlöser kaos bland Kaliforniens familjer, företag och ekonomi – driver upp priser och hotar jobb”, skriver Newsom. ”Vi tar ställning för familjer i USA som inte har råd att låta detta kaos fortsätta”.

16 april: Trumps agerande kan kosta USA nära 900 miljarder kronor bara i år

Den politik som USA:s president Donald Trump bedriver kan kosta den amerikanska ekonomin 887 miljarder kronor i år.

Det handlar om förlorade intäkter från turism och export som investmentbanken Goldman Sachs räknat fram, rapporterar Bloomberg News.

Att turisterna börjat hålla sig ifrån USA noterades redan förra månaden, när antalet internationella besökare föll med tio procent jämfört med samma period förra året. I synnerhet har kanadensarna vänt ryggen åt sin granne i söder. Antalet flygbokningar inför sommarsäsongen har rasat med 70 procent. Det efter att Trump upprepade gånger sagt att Kanada borde införlivas som USA:s 51 delstat.

Trumps ageranden har också lett till bojkott av amerikanska produkter.

16 april: Trump tycker bollen ligger hos Kina och Apple säkrade 600 ton Iphones

USA:s president Donald Trump uppmanar Kina att ta kontakt med honom för att inleda förhandlingar för att lösa den eskalerande handelskonflikten mellan världens två största ekonomier, rapporterar Bloomberg.

”Bollen ligger på Kinas planhalva. Kina måste göra ett avtal med oss. Vi behöver inte göra upp med dem”, lyder ett uttalande som lästes upp av Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt på tisdagen och som hon menade var dikterat av Trump.

Innan Trumps tullar träffade fläkten agerade Apple. För att undgå Donald Trumps förestående tullar såg man till att flyga Iphone-mobiler till ett värde av 20 miljarder kronor – och en vikt på 600 ton – från Indien till USA i mars, rapporterar Reuters.

15 april: USA utreder tullar på läkemedel och halvledare

USA:s president Donald Trumps regering går vidare med att införa tullar på import av halvledare och läkemedel genom att inleda utredningar under ledning av handelsdepartement, rapporterar Bloomberg.

Man ska bland annat undersöka hur importen av den typen av produkter påverkar USA:s nationella säkerhet.

Presidenten har länge beskrivit utländsk produktion av läkemedel och halvledare som ett hot mot den nationella säkerheten – och hotar med importtullar i ett försök att återuppliva den amerikanska tillverkningen. Men tullarna kan också orsaka förödelse i leveranskedjorna och driva upp kostnaderna för amerikanerna, skriver Bloomberg.

Läkemedelsindustrin har länge undvikit handelskrig, då internationella avtal av humanitära skäl till stor del skyddat läkemedel från tullar.

14 april: Tull-paus för Apple och Kina stoppar sällsynta jordartsmetaller 

En helg har passerat – men tullarna vilar inte för det. 

USA:s president Donald Trumps regering undantog i fredags smarta telefoner, datorer och annan elektronik från sina tullar mot länder som enligt honom har handelshinder mot USA.

Amerikanska teknikjättar drog en lättnadens suck i lördags när USA:s regering undantog en del elektronikprodukter från tullarna mot omvärlden.

Men på söndagen sade Trump att "inga tullundantag" har tillkännagivits och att de aktuella produkterna omfattas av redan existerade 20-procentiga tullar. Enligt Trump ska de omtalade tullarna på elektronik, som bland annat ska omfatta smarta telefoner, flyttas till en annan tullkategori.

"Vi tar en titt på halvledare och HELA ELEKTRONIKFÖRSÖRJNINGSKEDJAN", skrev Trump på sin plattform Truth Social.

USA:s handelsminister Howard Lutnick sade till ABC News tidigare på söndagen att de omtalade elektronikprodukterna kommer att få separata tullavgifter inom "en månad eller två", och att produkterna kommer att ingå i kategorin halvledare.

The New York Times skriver att Kina har stoppat exporten av ett brett utbud av mineraler och magneter.

Det kan strypa leveranserna av komponenter som är nödvändiga för tillverkning av fordon, flygplan och halvledare och för militära entreprenörer runt om i världen.

Leveranserna av magneter, väsentliga för att montera ihop allt ifrån bilar och drönare till robotar har stoppats i många kinesiska hamnar, skriver tidningen.

Samtidigt håller den kinesiska regeringen på att utarbeta ett nytt regelsystem, som när det väl är på plats permanent kan förhindra leveranser av komponenter från att nå vissa företag, däribland amerikanska militära entreprenörer.

11:april: Kina chockhöjer tullar mot USA

Kina ska höja tullarna på varor från USA till 125 procent . Samtidigt säger Peking att man kommer ignorera ytterligare höjningar från amerikanskt håll – och vill enas med EU mot USA.

Höjningen från tidigare 84 procent till 125 procent genomförs i morgon, lördag, enligt Kinas finansdepartement. Kina anser att USA:s tullar ”trotsar grundläggande ekonomiska lagar och sunt förnuft” och säger att man kommer ignorera fortsatta amerikanska tullar. Kina anser att USA:s tullar enbart är ”en sifferlek” och ”ett skämt”.

”Om USA kommer fortsätta införa tullar på kinesiska varor som exporteras till USA kommer Kina att ignorera dem”.

11 april: Regeringen inrättar ”tulljour” för företag

Regeringen ska skapa ett slags tulljour för företag som känner osäkerhet kring USA:s handelstullar.

– Det är stor osäkerhet bland svenska företag om vad som faktiskt gäller, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) på en pressträff.

Han pekar på ryckigheten i beskeden om tullarna den senaste tiden och hur svårt det är att hänga med i svängarna. Den senaste veckan har USA:s president Donald Trump infört, meddelat och dragit tillbaka handelstullar i ett rasande tempo och börsen har störtdykt.

Tulljouren ska inrättas som en telefonjour på Kommerskollegium och kommer att ha öppet måndag till fredag.

Framför allt handlar det om att ge information, och då om väldigt praktiska saker som till exempel vilka fraktkostnader eller vilken tullsats som gäller.

10 april: Wallenberg om tullkaoset: ”Fortsatt osäkert”

– Det vi ser nu är någonting vi aldrig sett tidigare.

Det säger Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv, efter dagens möte med regeringen om Donald Trumps tullutspel.

Statsministern hade i dag kallat till sig näringslivstoppar och fackliga ledare för att diskutera tulloron.

Trump har visserligen aviserat en tullpaus på tre månader, men osäkerheten består, enligt Wallenberg.

– Det kommer givetvis att vara osäkert tills vi vet vad som verkligen gäller, om vi någonsin vet det, säger Wallenberg, som inte bara är ordförande i Svenskt Näringsliv utan också näringslivshöjdare via alla bolag som familjen kontrollerar.

Han uttrycker efter mötet stöd för både vad den svenska regeringen och EU gör.

– Det är angeläget att vi står tillsammans och har en lugn och mogen attityd gentemot USA, säger han.

Jacob Wallenberg ser samtidigt risker för svenska företag.

– Svenska företag är i hög grad beroende av att exportera, handel med omvärlden, och risk för stora tullar gör naturligtvis att det finns risk för att vår handel påverkas.

10 april: Kina öppna för dialog med USA kring tullar

Kina är öppet för dialog med USA, men samtalen måste baseras på ömsesidig respekt och jämlikhet. Det uppgav en talesperson för det kinesiska handelsministeriet på torsdagen, enligt Reuters.

Uttalandet kom kort efter att USA kraftigt höjt tullarna mot Kina – totalt uppgår Trumps tullar nu till 125 procent på kinesiska varor. Kina är dessutom det enda landet som undantagits från den paus i strafftullar som annars gäller majoriteten av de nationer som omfattades av Trumps senaste tullpolitik.

Det kinesiska handelsministeriet kritiserar USA:s metoder och menar att hot och utpressning inte är rätt väg att hantera handelsfrågan. Om Washington fortsätter insistera på sin linje, varnar Kina för att landet är redo att “kämpa till slutet”.

Bakgrund: Trumps tullar

Den 2 april meddelade USA:s president vid en pressträff i Vita husets rosenträdgård att landet ska införa tullar mot en rad länder och regioner: 54 procent mot Kina, 20 procent mot EU, 26 procent mot Indien och 24 procent mot Japan. Han bekräftade även att USA inför tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon.

President Donald Trump med en lista över tullarna som införs mot omvärlden.

Donald Trump hade tidigare flaggat för att införa importtullar mot alla länder som han ansåg hade handelshinder riktade mot USA. Dessa tullar skulle läggas ovanpå de avgifter som redan hade införts och aviserats sedan hans tillträde som president i januari.

Presidenten hade även tidigare meddelat att biltullar på 25 procent skulle införas den 3 april, samt att ytterligare tullar på bildelar var planerade att träda i kraft den 3 maj.

– Skattebetalarna har blivit lurade i över 50 år. Men nu är det slut med det, säger Trump på pressträffen i Vita huset.

Världens börser- och ledare rasade

Draget från Trump fick inte bara världens ledare att rasa utan även världens börser.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att arbeta för en överenskommelse med USA för att förhindra ett handelskrig som oundvikligen skulle försvaga väst till förmån för andra globala aktörer, säger Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Även Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen flaggar för att Trumps besked lär få långtgående effekter.

”För mig är det obegripligt att USA vill starta ett handelskrig mot Europa. Ingen vinner på det, alla förlorar. I stället för att resa murar borde vi riva barriärer”, skriver han i ett inlägg på X.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild

Svenska reaktioner på Trumps tullar

När den första chocken efter Trumps tullar lagt sig kom även svenska reaktioner. 

Näringsminister Ebba Busch (KD) varnar svenska företag för att flytta verksamhet till USA för att slippa tullar.

– Det är riskfyllt för ett bolags framtid att flytta till ett land som leds av en så oberäknelig ledare, säger Busch på en pressträff under Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.

– Uppmaningen är: Välj Sverige.

Uppmaningen kommer efter att Volvo Cars hintat om att flytta mer tillverkning till USA.

Enligt Dousa finns en ”bred samsyn” bland EU-länderna om att svara. Där ingår även Sverige.

– Vi kommer att stå bakom väl avvägda och proportionerliga motåtgärder för att sätta press på USA att öppna upp för förhandlingar. Det bästa för Sverige och för Europa och för USA är en framförhandlad lösning. Men Europa står redo att agera, säger ministern.

Efter uttalandet kom EU med besked om svarstullar.

Enligt uppgifter inför EU tullar på runt 1 600 olika varor från USA – allt från tandtråd och motorcyklar till grönsaker och stål.

Tullarna ligger mestadels på 25 procent och är ett svar på de stål- och aluminiumtullar som USA aviserade i början av mars.

USA och Trump pausar plötsligt tullar

Utöver att ledare rasade på beskedet gjorde även världens alla börser det. Bland de som drabbades hårdast är det amerikanska teknikbolaget Apple, som rasade 23 procent på fyra dagar. Andra förlorare var Tesla och Nvidia.

Kvällen den 9 april, svensk tid, kom vändningen. Då USA plötsligt meddelar att strafftullarna pausas i 90 dagar. Vilket fick världens börser att vända upp igen och tidigare nämnde Apple hade sin bästa börsdag sedan 1998. Aktiehandeln är dock fortsatt skakig.

De länder som påverkades av Donald Trumps nya beslut fick 10 procents tullar under en pausperiod, enligt presidenten, som uppgav att det rörde sig om 75 länder.

USA:s finansminister Scott Bessent sade att pausen ”hela tiden” varit Trumps plan.

Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt kallade Trumps helomsvängning för ”en storartad förhandlingsstrategi”. 

Att även EU räknas in när Donald Trump pausar strafftullarna mot de länder som inte infört svarstullar bekräftas av Vita huset till BBC.

Det innebär att unionen ”bara” kommer att drabbas av de så kallade bastullarna på 10 procent, som den amerikanske presidenten förra veckan utlyste gentemot alla världens länder som en del av sin tullpolitik.

Tullpausen annonserades under onsdagen den 9 april och gäller samtliga nationer utom Kina, mot vilket tullarna i stället höjs till 125 procent – ett tydligt tecken på hur Trumps tullpolitik trappas upp i relationen till Kina.

Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.

USA mot Kina i tullkrig

Tullpausen som USA aviserade gäller inte Kina. Vilka var snabba med svarstullar mot USA.

De kinesiska tullarna på varor från USA trädde i kraft klockan 6.01 torsdagen den 10 april, svensk tid. Kina tar då ut 84 procent i tullar på amerikanska varor , som svar på att USA aviserat 104 procent i tullar på kinesiska varor.

Kina har även lämnat in ett klagomål om de amerikanska tullarna till Världshandelsorganisationen (WTO), enligt det kinesiska handelsdepartementet.

En talesperson för Kinas regering säger att USA:s tullar mot Kina är "ett allvarligt misstag" och jämför USA:s agerande med mobbning.

”Kina har inlett ett förfarande inom ramen för WTO:s tvistlösningsmekanism”, säger talespersonen enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

På onsdagskvällen, svensk tid, meddelade Donald Trump att de amerikanska tullarna på kinesiska varor höjs till 125 procent "med omedelbar verkan". Detta markerar en kraftig skärpning av Trumps tullpolitik gentemot Kina.

Samtidigt säger USA:s finansminister Scott Bessent att länder som väljer att närma sig Kina i handelsfrågor skadar sig själva – ett budskap som förstärker Trumps linje i den internationella tullkonflikten.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.