Över 40 norska forskare drabbade i hackattack

2018-05-14 07:29  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Drygt 300 universitet över hela världen utsatta för hackerattacker, enligt FBI.

Tiotals forskare vid universitet i Norge har blivit utsatta för hackerattacker som den norska säkerhetstjänsten misstänker har sitt ursprung i Iran, rapporterar NRK.

Säkerhetstjänsten PST varnade för ett par veckor sedan universiteten i Oslo och Bergen för att attackerna kan ha ägt rum. När lärosätena har gjort egna efterforskningar har de hittat 43 fall.

Den amerikanska underrättelsetjänsten FBI har efterlyst nio misstänkta, alla iranska medborgare. Enligt FBI är det totalt drygt 300 universitet i världen som har drabbats av attackerna, varav knappt hälften i USA.

Läs mer: Amerikanska hackare tar på sig jätteangrepp mot Iran och Ryssland

Även universitet i Sverige har drabbats. Det är dock oklart i vilken omfattning och svenska Säkerhetspolisen har inte bekräftat uppgifterna.

Syftet med attackerna tros vara att ta del av forskningsmaterial. Forskarna har fått e-post från personer som utgett sig för att vara forskare i andra länder, som via skadliga länkar lurat till sig inloggningsuppgifter till universitetens databaser.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt