FBI: Svenska forskare har hackats

2018-09-21 13:45  
Datahackare har stulit hundratals hemligstämplade militära dokument från Sydkorea Foto: TT

Amerikanska federala polisen FBI efterlyser nio individer som ska ha hackat forskare från 300 universitet, rapporterar Universitetsläraren. Svenska forskare ska ha drabbats.

De nio hackarna ska under 2015 bland annat ha försökt komma åt forskares interna uppgifter, som de sedan delat med sig av till en underrättelseavdelning inom iranska armén, rapporterar Universitetsläraren. Hackarna ska också ha sålt uppgifter.

– Vi vet inte mer än att Sverige och svenska forskare har blivit drabbade enligt FBI, inte vilka som har blivit drabbade, säger Fredrik Blix, lektor i cybersäkerhet vid institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet till Universitetsläraren.

Totalt ska cirka 100 000 forskare i 22 länder ha fått mejl från de efterlysta hackarna, vilka ofta har låtsats vara en kollega och försökt smickra mottagaren att dela med sig av material, uppger tidningen. Därefter har hackarna skickat en länk som verkar gå till en databas som forskaren använder, men sidan är falsk och gör det möjligt för hackaren att lagra forskarens användarnamn och lösenord.

Norska forskare också utsatta

Svenska säkerhetspolisen, Säpo, vill inte kommentera uppgifterna mer än att bekräfta att de känner till dem. ”För att skydda Säkerhetspolisens operativa förmåga har vi en restriktiv hållning till att kommentera denna typ av verksamhet” svarar de Universitetsläraren.

I Norge har man kunnat bekräfta att 43 forskare vid universiteten i Oslo och Bergen har hackats, bland annat för att hackarna har velat komma över forskarnas opublicerade uppgifter och på grund av industrispionage.

Läs mer: Här är ett nytt sätt att hacka en laptop och nästan alla datorer är sårbara

Den amerikanska federala polisen FBI uppger att de nio hackarna kommer från Mabna-institutet i Iran, ett företag som grundades för att jobba med underrättelseverksamhet. Det är inte de enda som jobbar på det här sättet, enligt Fredrik Blix, som också säger att IT-säkerheten på många universitet är ganska låg i dag. Samtidigt fortsätter händelser som denna att ske.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt