Attack mot Socialdemokraternas sajt

2018-08-22 07:16  
Statsminister Stefan Löfven (S) under ett tal i Uppsala. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Utsattes för en ny överbelastningsattack under måndagskvällen. Ip-adresserna bakom spåras till Ryssland och Nordkorea, enligt partiets it-leverantör.

Socialdemokraternas hemsida har utsatts för en ny överbelastningsattack. Ip-adresserna bakom spåras till Ryssland och Nordkorea, enligt partiets it-leverantör.

– Det är allvarligt. Medborgarna har inte tillgång till vår sajt, hjärtat i vår valrörelse, där informationen om vår politik finns, säger Helena Salomonson, Socialdemokraternas kommunikationschef, till TT.

Läs mer: Nu ökar risken för utländsk påverkan på valet

Partiets sajt attackerades vid 21-tiden på måndagen genom en så kallad ddos-attack.

– Den låg nere i sex minuter. Vi har anmält det till polisen, säger Helena Salomonson.

För någon vecka sedan angreps Socialdemokraternas hemsida på liknande sätt i samband med att partiet lanserade sin valkampanj.

– Då låg sajten nere i ganska många timmar trots att vi var väl förberedda för den här typen av attacker. Men en överbelastningsattack är ganska svår att förebygga. Nu får vi se över åtgärderna igen.

Läs mer: USA pekar ut misstänkt för medieattacken mot Sverige

Även S i Västra Götaland utsattes under måndagen.

Förutom polisen har partiet kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Jag vill inte föregripa utredningen, vi får se vad den visar, och det känns svårt att spekulera kring aktörer och motiv, säger Helena Salomonson.

Mer om: IT-attack Politik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt